Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 12 Inblick i arbetet på gränsen | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Inblick i arbetet på gränsen

Under den senaste tiden har vi varit på resandefot, bland annat på studieresa med våra ALMP studenter till Chiang Mai för att besöka burmesiska organisationer som arbetar i Burma och kring gränsområdet. Studenterna skulle innan resan välja ut en av organisationerna och förbereda frågor relevanta till ett utvalt fokusområde som de skulle ställa under mötet med den valda organisationen.

Målet med uppgiften var att öva på att skriva rapport, tidsplanering, förberedda frågor relevanta för både fokusämnet och organisationen, hitta trovärdiga källor, nätverka och samla in data från mötena. Några av fokusområde som studenterna valde var jämställdhet, konflikt och fred.

Under vår vistelse träffade vi:

Womens League of Burma (WLB)
En paraplyorganisation som vill öka kvinnors deltagande i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter, genom att verka för kvinnors deltagande i freds och försonings processen samt höja burmesiska kvinnors roll på nationell och internationell nivå.

Kachin Womens Association Thailand (KWAT)
En förening som arbetar för att stärka och förbättra kvinnors liv i staten Kachin. De driver bl.a. program mot mänskohandel och inom kapacitet byggande, hälsa, stärka kvinnors roll i politiken samt i fred- och försoningsprocessen. Medlem i WLB.

Shan Womens Action Network (SWAN)
Ett nätverk för kvinnor från staten Shan som arbetar för jämställdhet och rättvisa genom påverkansarbete, forskning och aktiviteter så som utbildning, kvinnors empowerment, hälsa och dokumentering på gräsrots nivå. Medlem i WLB.

United Nationalities (UNFC)
En paraplyorganisation som representerar en stor del av de etniska militärgrupperna. Organisationen är en av aktörerna som ingår i fredsförhandlingarna med den burmesiska regeringen.

Pyidaungsu Institute (PI)
Ett forskningsinstitut som grundandes 2013 för att erbjuda opartisk och oberoende resurser och assistans till grupper och samhällen för att bygga en demokratisk och jämställd Pyidaungsu (sammanhållning).

pantypower SWANTros-makt!

Det var oerhört intressant att ta del av det viktiga arbete och forskningen som dessa organisationer genomför.  Att observera våra studenter och se hur dom vågade ta plats och ställa utmanade frågor till organisationerna var något som mitt unga lärar-hjärta slog lite extra hårt för. Jag kände mig stolt!

”Hur blir det egentligen med kvinnors deltagande i fredsprocessen?” var en av frågorna som ställdes till UNFC och som är en fråga många av de övriga organisationer vi träffade arbetar för. Svaret, som inte var så tillfredställande, var att för närvarande har UNFC inte någon plan att inkludera kvinnor i sitt arbete. Det menade att det är kvinnors ansvar göra anspråk och ta platsen vid fredförhandlingarna. Dock är detta ytterst problematiskt då det inte finns utrymme eller någon plan från varken UNFC eller Burmas regering sida att ge rum för kvinnor vid förhandlingsbordet.

UNFC2

Hos UNFC

Vi har tidigare under kursen pratat om hur kvinnor försummas i fredsförhandlingar, trots att de har varit och är viktiga aktörer under och efter en konflikt. Kvinnors arbete för fred verkar nå ut på gräsrotsnivå, men när det kommer till att inkluderas i fredsprocesser på högre nivåer som besultsfattare förbises de rätten att delta. Ett problem som Resolution 1325 arbetar för att förbättra.

Väl hemma igen, efter långa dagar med möten och sena kvällar för att upptäcka Chiang Mai, hade vi opponering och presentation av rapporterna. Innehållet måste jobbas vidare lite på men hela processen av att arbete med en längre uppgift har varit bra för deras tidsplanering och hur man lägger upp och verkställer en arbetsplan.

Tiden här går så oerhört snabbt och snart är det inte mer än ett fåtal veckor kvar till vår avslutning. Men innan dess ska vi hinna med fler spännande ämnen;  påverkansarbete, övergångsrättvisa, närverks byggande och organisationsuppbyggnad. Har redan börjat lite smått att diskutera Amnesty and Greenpeace kampanjer och i och med Obamas besök till Burma nu under dagarna strömmar det av brev och uttalanden från organsiationer. Ett ypperligt tillfälle att undersöka hur påverkansarbete kan användas, vilka metoder som finns och hur effektivt det är.

Vi ska även hinna med SYCBs kongress där vi ska låta studenterna öva på att ta ännu mer plats. Det kommer gå galant!

/Elsa

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on Pinteresthttp://www.s-studenter.se/burmautskottet/wp-content/uploads/2014/11/pantypower-SWAN-225x300.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *