Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 12 Gyaw Gyaw och Love Mountain | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Gyaw Gyaw och Love Mountain

För några veckor sedan besökte vi Gyaw Gyaw, ett karen/norskt projekt i Nobo, i princip ett stenkast från Burma. Gyaw Gyaw, som betyder ”ta det långsamt” på karen, syftar till att bygga hållbart, ekonomiskt med naturliga material och anpassat till miljön, kulturen och behoven. PoeKs, som jobbar på SYCB, familj är del av projektet så vi fick en fantastisk möjlighet att komma och besöka dom och ta del av deras arbete.

IMG_0411 Presentations runda med SYCB och Gyaw Gyaw

Vi fick en guidad tur kring i byn av Line och hennes team och fick se deras projekt. De har byggt alltifrån skolor, brunnar och sovsalar till att göra miljön runt om i byn mer säker.

IMG_0487Sovsalar byggda av Gyaw Gyaw

IMG_0483Att bygga med naturen, istället för emot har sina fördelar

IMG_0429Byggmaterialet Gyaw Gyaw använder sig av innehåller risskal och casava

Under vår guidade tur fick vi också inblick i hur ”utvecklingsprojekt” kan resultera i mer skada än nytta om projektet inte är förankrat i de lokala behoven. Bl.a. har man vid skolan haft en västerländsk organisation som skickat ungdomar till Nobo för att bygga, i pricnip vad som helst. Dock har bygget inte varit säkerhets anpassat, de byggda toaletterna har saknat brunnar och man har endast gjort halva jobbet klart när man efter några veckor lämnat skolan och det halvklara byggnaderna till skolan förfogande.  Det blir problematiskt när man vill komma utifrån och hjälpa till, vilket resulterar mer i att man under sin tid i byn ställer till med mer problem än nytta och hjälper sig själv mer än vad man hjälper andra. En så kallad ”vit elefant”…

Ett till sådant exempel såg vi när vi åkte längs gränsen och personalen på Gyaw Gyaw visade oss ett projekt finansierat av EU på andra sidan floden inne i Burma. Burmas regering fick sponsrat att bygga nya hus, dock placerades dessa i Karen territoriet. Med tanke på att det fortfarande pågår ett inbördeskrig mellan Karen National Union (KNU)/ Karen National Liberation Army (KNLA) och Burmas militär, världens längsta sådant, så kanske inte det var det bästa läget.

IMG_0493

EU-projektet i Karen State, Burma

Husen är inte anpassade för klimatet, är byggda i extremt ohållbart material, finns ingen tanke på sanitet eller vatten och är inte anpassade till hur människor traditionellt bor eller lever. Ingen vågar bosätta sig i husen då man inte vet vad Burmas intention med bygget är. Många rykten går… Ingen information gavs till byarna runt omkring innan bygget påbörjades. Gyaw Gyaw höll på att bygga en skola vid platsen men var tillsammans med byarna tvungna att avbryta bygget och i princip fly undan regeringens framfart och skolbygget är nu uppskjutet. Känner mig inte särskiljt stolt över att vara EU-medborgare..

Med dessa tydliga exempel ”utveckling”, och hur ”hjälp” inte är förankrat i de lokala behoven var det inspirerande att ta del av Gyaw Gyaw projektet som arbetar långsiktigt och hållbart med lokalsamhället. Det var intressant att diskutera detta med studenterna och reflektera över maktstrukturer inom biståndsvärlden.  Det ledde också till en stor dos av självreflektion och ens egen roll och framtid inom internationellt utvecklingsarbete.

Vi avslutade vårt besök med att bestiga ”Love mountain”. En strapats på 3h upp upp upp för att sedan få beskåda en fantastik vy över bergen och floden som delar Burma och Thailand åt. Studenterna var väl måttligt roade att behöva gå upp för ett berg, men väl på plats så sprang det upp barfota i leran… (kanske för att undkomma det extrema skyfallet som höll på under hela vår vandring..)och kom upp först av alla. En bra plats för ”selfies”, gruppbilder och skänka en tanke till nära och kära vid pagodan som var placerad på toppen.  Dagarna efter var det mycket stela leder och tjejerna gick alla som pingviner på grund av träningsvärken, vilket jag och Emelie ändå var ganska nöjda över att se…

BestigaPå väg upp..

AhNang på toppAhNang uppe bland molnen

smutsiga fötterSmutsiga fötter..

Om ni vill veta mer om Gyaw Gyaw: http://gyaw.org/

Kram från MaeSot /Elsa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupie på stranden, ett stenkast från Burma

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on Pinteresthttp://www.s-studenter.se/burmautskottet/wp-content/uploads/2014/11/IMG_0411-300x224.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *