Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 12 Ett spännande 2015 väntar | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Ett spännande 2015 väntar

I skrivande stund har jag redan lämnat den plats på kontoret i Mae Sot som jag ockuperat under de tre gångna månaderna. Jag befinner mig nu på ett guesthouse i Mon States huvudstad Mawlamyine. Även om ett nytt äventyr precis har börjar för mig, lämnade jag kontoret med visst vemod. Är min tid på SYCB redan slut? Kan tre månader verkligen gå så snabbt?

Kanske beror känslan av att tiden har flugit förbi på de många förändringar som har hänt på kontoret den senaste tiden, SYCB står nu inför många omställningar och utmaningar. 2015 kommer verkligen bli ett spännande år.

Var tredje år har SYCB en kongress där mål, visioner och strategiska planer revideras och nya medlemmar till sekretariatet väljs. En sådan kongress hölls mellan den 18-22 november och samtliga av SYCBs 11 medlemsorganisationer närvarade. Jag deltog under kongressen, men då min burmesiska har landat vid ett par artighetsfraser var det svårt att hänga med på de långa mötena och workshoparna. Men med översättningshjälp från ALMP eleverna och SYCB personalen kunde jag hänga med på i alla fall de viktigaste besluten och diskussionerna. Och de hände en hel del vill jag lova!

hårt jobb att vara note-takerDeDe har de hårda jobbet att vara note-taker på kongressen

Tidigare har jag alltid känt att SYCB är en väldigt liten organisation, vi har många dagar endast varit fyra personal på kontoret då resor och möten ofta har gjort att personal jobbat på andra håll. Vi har samtalat, arbetat och haft de väldigt bra, men jag har alltid undrat lite vad det är vi egentligen kan åstadkomma, vi fyra, på det lilla kontoret några mil från gränsen till Burma.  Jag har haft svårt att förstå organisationens sammanhang och arbete i helhet då det vi gjort mest har cirkulerat kring utbildningen som hållit till i klassrummet intill kontoret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWorkshop i Strategic Planning

Under kongressen växte en helt ny organisation fram. Jag förstod vad det är SYCB faktiskt är: en vibrerande och bred organisation med medlemmar från hela Burma, alla med olika projekt och utbildningar i sina regioner, en unik samlingspunkt för aktiva unga människor som vill skapa förändring i sitt land. Istället för att bara vara oss kontorsråttor satt nu ett rum fullt av engagerade, mestadels unga kvinnor och män, och diskuterade de saker som har ockuperat många av mina tankar på under de tre senaste månaderna. Vilken härlig känsla!

Under kongressen valdes fem nya sekretariat medlemmar. För oss från utskottet som i många år har jobbar med att utbilda kvinnliga ledare och kämpat för att kvinnor ska ta plats/bli valda i beslutsfattande roller var väldigt glada när tre av fem sekretariat medlem var kvinnor! Extra stolta var vi när en av ALMP-eleverna, An Nang, blev vald som sekretariat medlem. Efter kongressen bestämdes de att An Nang blir den nya ALMP ansvariga och att hennes assisterande ansvarige kommer att vara en av hennes vänner från ALMP, Mong Pi! Två av våra elever har nu ledande roller i organisationen. Dessa unga kvinnor kommer att bli fantastiska resurser i organisation och det är extra roligt att se dem ta plats och bli valda till viktiga roller inom organisationen. Att få skörda frukten av ens arbete, känns i ett sammanhang av långsiktigt utvecklingsarbete och förändring av genusstrukturer, som en ovanlig och fantastisk händelse.

An Nang - ny sekreterare pratar på kongressen An Nang – ny sekreterare pratar på kongressen

Våra nya ALMP ansvariga är just nu i Rangoon för att leta efter ett hus som ska användas som träningscenter åt utbildningsprogrammet. Under 2015 kommer utbildningen att förläggas i Rangoon istället för i Mae Sot för att göra det lättare för eleverna att resa samtidigt som SYCB kan vara mer uppdaterade och snabba på att agera under vad som kan bli ett turbulent valår. Som sagt, 2015 kommer att bli ett spännande år för SYCB och då också för oss i utskottet.

Våra nya ALMP ansvariga är just nu i Rangoon för att leta efter ett hus som ska användas som träningscenter åt utbildningsprogrammet. Under 2015 kommer utbildningen att förläggas i Rangoon istället för i Mae Sot för att göra det lättare för eleverna att resa samtidigt som SYCB kan vara mer uppdaterade och snabba på att agera under vad som kan bli ett turbulent valår. Som sagt, 2015 kommer att bli ett spännande år för SYCB och då också för oss i utskottet.

Även om jag svettas och känner mig allmänt uttorkad i ett varmt Mawlamyine saknar jag värmen på kontoret. Jag saknar våra retsamma skämt, våra skratt och våra samtal om livet. Jag saknar att få känna mig som en del av er viktiga kamp. Men kampen fortsätter än om på skilda platser men för samma mål; ett långsiktigt hållbart, fritt, och fredligt Burma.

//Emelie

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on Pinteresthttp://www.s-studenter.se/burmautskottet/wp-content/uploads/2014/12/PB188187-e1418114181362-200x300.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *