Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 564 Signing out | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Signing out

Efter drygt fem veckor i Rangoon är min tid hos SYCB nu över. Det har varit en oerhört givande, spännande och hektisk tid (vilket bl.a. resulterat i att jag inte hunnit uppdatera bloggen så mycket som jag velat).

Burma är ett land som genomgår en snabb politisk, ekonomisk och kulturell förändring. Demokratins genomslag i landet, öppnandet för handel med omvärlden och anammandet av västerländska intryck och värderingar är delar av det nya Burma. Detta för med sig att Burma också är ett land av stora kontraster. Kontraster mellan gammalt och nytt, rikedom och fattigdom, stad och land.

I detta nya samhällsklimat försöker nu SYCB orientera sig och finna nya sätt att påverka samhällsutvecklingen. I det arbetet fyller YTC (Youth Training Center) en viktig funktion i att utbilda nya aktivister och funktionärer till organisationen. Under fem månader har nu YTC-deltagarna drillats i ämnen som mänskliga rättigheter, ledarskap, jämställdhet och engelska. Jag hade nöjet att få undervisa dem i engelskan. Det är en pedagogisk utmaning att lära ut ett språk till en person, som inte riktigt förstår språket man lär ut på, under det korta tidsspannet av en månad. Men med kroppsspråk, mycket praktiska övningar och hög studiemoral utvecklade trots det alla studenter sin engelska markant under den månaden. I ett framtida Burma, som allt mer kommer präglas av kontakter med omvärlden, är detta ovärderliga kunskaper.

SYCB är väldigt glada över samarbetet med S-studenter och Olof Palme Center. Samarbetet innebär inte bara ett ekonomiskt stöd utan också organisatorisk uppbackning och utgör ett bra exempel på hur internationell solidaritet kan fungera i praktiken. Men samarbetet innebär inte ett ensidigt utbyte – Den svenska arbetarrörelsen kan också lära från demokratikämparna i SYCB, då organisationen lyckats att ena en annars etniskt och politiskt splittrad ungdomsrörelse.

Det har varit ett sant nöje att få lära känna och bistå SYCB i sitt vardagliga folkrörelsearbete. Jag hoppas att samarbetet mellan S-studenter och SYCB fortsätter att blomstra, då det finns många politiska strider kvar att vinna i Burma. Klassklyftorna är enorma, könsrelationerna fortfarande väldigt patriarkala och diskrimineringen av etniska minoritetsgrupper pågår alltjämt. I detta nu pågår tre inbördeskrig i landet. Militären utgör fortfarande ett stort hot mot den nyvunna demokratin. Den fredssökande och demokratiska ungdomsrörelsen spelar således en viktig roll för ett fritt och fredligt framtida Burma.

This is Otto, signing out.

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on PinterestSave on Delicious

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *