Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 564 Media och mänskliga rättigheter | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Media och mänskliga rättigheter

Jag har nu varit i Myanmar i ca 10 dagar och det har varit högt tempo!

Redan min andra dag tillsammans med Students and Youth Congress of Burma (SYCB) fick jag följa med på en debatt om pressfriheten i Myanmar anordnad av mediabolaget DVB. Frågan är högaktuell efter att tre journalister  från Democratic Voice of Burma arresterades när de skulle rapportera från Shan State. Området i Shan State som dem tre journalisterna var i kontrolleras av Ta’ang National Liberation Army, som är i väpnad konflikt med regeringen. Journalisternas uppdrag var bland annat att undersöka anklagelser om att regeringsstyrkor begår övergrepp på civilbefolkningen som tillhör en av Myanmars många minoritetsgrupper. En video som fått spridning nyligen visade hur regeringssoldater och miliser som stödjer regeringen höll på att misshandla sex okända män under ett förhör. Journalisterna i fråga arresterades under The Unlawful Association Act, som är en gammal lag från kolonialtiden. Arresteringen är dock bara en del i ett mönster av mörkläggning av dem övergrepp som sker. Nyligen stod det klart att den internationella utredning av övergrepp mot den muslimska minoriteten rohingya som FN ville tillsätta inte kommer tillåttas komma in i landet.

Under debatten om pressfriheten så nämndes även sektion 66D av Telecommunications Act som tillåter att man åtalar personer för förtal online. Problematiken ligger i att denna sektion av lagen missbrukas för att arrestera meningsmotståndare. Sociala medier har dem senaste åren blivit väldigt populärt i Myanmar, särskilt Facebook och dussintals har arresterats sedan Aung San Su Kyi blev statskansler. Man nämnde även artikel 27 i News Media Law under debatten. En vän sa till mig sedan efteråt att antalet arresterade journalister och kritiker har ökat sedan Aung San Su Kyi kom till makten.

Det finns stora utmaningar kvar i Myanmar när det gäller mänskliga rättigheter och det fria ordet, som innebär stora utmaningar för fortsatt demokratisering. Det är spännande att följa utveckligen och att ha diskussioner med eleverna om demokrati och mänskliga rättigheter!

 

/Sofia

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on PinterestSave on Delicious

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *