Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 564 Kan federalisering vara en lösning? | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Kan federalisering vara en lösning?

Tiden har gått fort här i Yangon och det är nu bara en vecka kvar av undervisningen! Under tiden som gått har jag fått lära mig mycket om Myanmar!

En sak som jag inte visste innan jag åkte till Myanmar är att det finns en diskussion om ifall man ska göra Myanmar till en federation. I dagsläget är Myanmar en enhetsstat där Myanmars 7 regioner och 7 delstater har begränsat med autonomi i förhållande till regeringen. Detta är något som många av de olika grupperna i Myanmar är missnöjda med. Det finns nio huvudgrupper i Myanamar (jag räknar in Rohingya). Argumenten från grupperna handlar bland annat om om att vilja skydda sin kultur, exempelvis berättade eleverna att undervisningen de får i sina hemstäder är på burmesiska, inte på deras förstahandsspråk. En annan sak är också naturresurerna, så som naturgas och olja i Rakhine och ädelstenar i Kachin. Myanmar är också världens näst största producent av opium (efter Afghanistan).

Jag bad eleverna presentera för- och nackdelar med att göra Myanmar till en federation. De var ense om att fördelarna var mer självbestämmande till delstaterna och regioner. Eleverna menade också att det skulle kunna minska konflikterna mellan regeringen och de olika miliser och paramilitära grupper som strider mot regeringen. Att fördela makt och ge självbestämmande är en klassisk konfliktlösningsmetod som används till exempel för att skapa fred mellan olika grupper eller motverka separatism. Det som eleverna lyfte fram som nackdelarna var att det är en lång process och att det skulle kräva en ändring i konstitutionen, vilket inte går utan stöd från militären. Eleverna sa också att det skulle kunna bli svårt för de olika grupperna att komma överens om hur makt och naturresurser ska fördelas. Många av konflikterna i Myanmar har kopplats till just naturresurserna. Med tanke på att alla Myanmars huvudgrupper har subgrupper kan det vara tveksamt hur mycket en federation skulle kunna lösa konflikterna.

Det återstår att se vilket håll utvecklingen kommer att gå i Myanmar. Det är nog tveksamt om varken regeringen eller militären vill göra Myanmar till en federation, då både makt och naturresurser står på spel.

/Sofia

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on PinterestSave on Delicious

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *