Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 564 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php:12) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott http://www.s-studenter.se/burmautskottet Mon, 11 Sep 2017 11:59:27 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.17 Uttalande med anledning av det eskalerande våldet i Rakhine, Burma http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/09/11/uttalande-med-anledning-av-det-eskalerande-valdet-i-rakhine-burma/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/09/11/uttalande-med-anledning-av-det-eskalerande-valdet-i-rakhine-burma/#respond Mon, 11 Sep 2017 11:59:27 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=483 Det är med förskräckelse som vi i S-Studenters Burmanätverk har följt den senaste tidens rapportering om det tilltagande våldet i delstaten Rakhine i Burma. Vi fördömer alla av dessa våldshandlingar, oavsett vem som utför dem. Varje liv som våldet släckt, varje familj det splittrat och varje människa det tvingat på flykt är en förskräcklig tragedi i sig. Enligt UNHCR har mer än 270,000 människor flytt till grannlandet Bangladesh de senaste två veckorna[1]. Det är vår fasta förhoppning att båda sidor av denna blodiga konflikt upphör med alla våldsamheter snarast.

Tyvärr kommer den våldsamma upptrappningen i Rakhine dock inte som någon överraskning. Det var en tidsfråga innan den humanitärt katastrofala situationen i delstaten skulle resultera i våldsamma sammandrabbningar. De folkgrupper, arakan och rohingya, som ställts emot varandra i konkurrens om knappa resurser och inflytande är båda offer för större politiska och ekonomiska intressen som inte vill se en fredlig utveckling i Rakhine. Den burmesiska statens oförmåga, eller rent av ovilja, att lösa den prekära situationen i delstaten är just ett tecken på detta. Den utbredda fattigdomen i Rakhine förtäljer inte att delstaten faktiskt är väldigt rik på naturresurser, i synnerhet på naturgas. Dessa naturresurser är föremål för intensiv exploatering och den som kontrollerar dem kan tillförskansa sig stora intäkter. Mycket tyder på att vinsten från utvinningen hamnar i fickorna på den mäktiga burmesiska militären, som trots att den förlorat mycket av sitt parlamentariska inflytande fortfarande besitter betydande politisk och ekonomisk makt i landet. Ett fortsatt oroligt läge i Rakhine, där folkgrupper ställs emot varandra, möjliggör för den korrumperade utarmningen av regionen att fortgå. Det görs i skuggan av de etniska och religiösa motsättningarna och med den ekonomiska och militära elitens goda minne.

Under lång tid har den muslimska folkgruppen rohingya utsatts för ett strukturellt våld och förtryck från det burmesiska majoritetssamhället. I västra Rakhine, där merparten av rohingya lever, har de marginaliserats till vad som i praktiken är ett apartheidsystem. De förnekas grundläggande mänskliga rättigheter, rätten till sin egen kultur och identitet och rätten till medborgarskap. Rapporter om vad som liknar intet mindre än försök till etnisk rensning har på senare tid även nått ut till världssamfundet. Att desperationen bland rohingya förr eller senare skulle resultera i väpnat våld är inte överraskande, men beklagligt, då mer våld i regionen endast leder till större lidande för civilbefolkningen.  I flera år har burmesiska militärförband plundrat byar som resulterat i massmord och fördrivning av rohingyas. Dessutom  förhindrar den burmesiska staten att leverans av humanitär hjälp når rohingyas, vilket lämnar 250,000 människor utan tillräcklig tillgång till mat[2].

En långsiktig lösning av krisen i Rakhine måste innebära en integrering av rohingya i det burmesiska samhället, att de tillåts bli burmesiska medborgare och att staten garanterar deras medborgerliga rättigheter. Men lösningen ligger också i en rättvis utveckling av hela Rakhine, där regionens naturrikedomar kommer hela Rakhines befolkning till del. Genom fattigdomsbekämpning motverkas också grunden för de etniska motsättningarna. Vi önskar att Sverige genom sin röst i EU och FN:s säkerhetsråd kan driva på Burmas regering för att få ett stopp på tragedin i Rakhine.

Otto Berglund, koordinator S-Studenters Burmautskott
Helen Buhtoo Petersson, koordinator S-Studenters Burmautskott
Nadab Abraha, Internationellt ansvarig i S-Studenters Förbundsstyrelse

[1]https://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya/exodus-of-rohingya-to-bangladesh-reaches-270000-unhcr-idUSKCN1BJ0ZX

[2]https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep/04/the-guardian-view-on-the-slaughter-in-myanmar-a-against-humanity

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/09/11/uttalande-med-anledning-av-det-eskalerande-valdet-i-rakhine-burma/feed/ 0
Kan federalisering vara en lösning? http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/08/07/kan-federation-vara-en-losning/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/08/07/kan-federation-vara-en-losning/#respond Mon, 07 Aug 2017 12:43:46 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=479 Tiden har gått fort här i Yangon och det är nu bara en vecka kvar av undervisningen! Under tiden som gått har jag fått lära mig mycket om Myanmar!

En sak som jag inte visste innan jag åkte till Myanmar är att det finns en diskussion om ifall man ska göra Myanmar till en federation. I dagsläget är Myanmar en enhetsstat där Myanmars 7 regioner och 7 delstater har begränsat med autonomi i förhållande till regeringen. Detta är något som många av de olika grupperna i Myanmar är missnöjda med. Det finns nio huvudgrupper i Myanamar (jag räknar in Rohingya). Argumenten från grupperna handlar bland annat om om att vilja skydda sin kultur, exempelvis berättade eleverna att undervisningen de får i sina hemstäder är på burmesiska, inte på deras förstahandsspråk. En annan sak är också naturresurerna, så som naturgas och olja i Rakhine och ädelstenar i Kachin. Myanmar är också världens näst största producent av opium (efter Afghanistan).

Jag bad eleverna presentera för- och nackdelar med att göra Myanmar till en federation. De var ense om att fördelarna var mer självbestämmande till delstaterna och regioner. Eleverna menade också att det skulle kunna minska konflikterna mellan regeringen och de olika miliser och paramilitära grupper som strider mot regeringen. Att fördela makt och ge självbestämmande är en klassisk konfliktlösningsmetod som används till exempel för att skapa fred mellan olika grupper eller motverka separatism. Det som eleverna lyfte fram som nackdelarna var att det är en lång process och att det skulle kräva en ändring i konstitutionen, vilket inte går utan stöd från militären. Eleverna sa också att det skulle kunna bli svårt för de olika grupperna att komma överens om hur makt och naturresurser ska fördelas. Många av konflikterna i Myanmar har kopplats till just naturresurserna. Med tanke på att alla Myanmars huvudgrupper har subgrupper kan det vara tveksamt hur mycket en federation skulle kunna lösa konflikterna.

Det återstår att se vilket håll utvecklingen kommer att gå i Myanmar. Det är nog tveksamt om varken regeringen eller militären vill göra Myanmar till en federation, då både makt och naturresurser står på spel.

/Sofia

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/08/07/kan-federation-vara-en-losning/feed/ 0
Media och mänskliga rättigheter http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/07/28/media-och-manskliga-rattigheter/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/07/28/media-och-manskliga-rattigheter/#respond Fri, 28 Jul 2017 10:34:17 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=476 Jag har nu varit i Myanmar i ca 10 dagar och det har varit högt tempo!

Redan min andra dag tillsammans med Students and Youth Congress of Burma (SYCB) fick jag följa med på en debatt om pressfriheten i Myanmar anordnad av mediabolaget DVB. Frågan är högaktuell efter att tre journalister  från Democratic Voice of Burma arresterades när de skulle rapportera från Shan State. Området i Shan State som dem tre journalisterna var i kontrolleras av Ta’ang National Liberation Army, som är i väpnad konflikt med regeringen. Journalisternas uppdrag var bland annat att undersöka anklagelser om att regeringsstyrkor begår övergrepp på civilbefolkningen som tillhör en av Myanmars många minoritetsgrupper. En video som fått spridning nyligen visade hur regeringssoldater och miliser som stödjer regeringen höll på att misshandla sex okända män under ett förhör. Journalisterna i fråga arresterades under The Unlawful Association Act, som är en gammal lag från kolonialtiden. Arresteringen är dock bara en del i ett mönster av mörkläggning av dem övergrepp som sker. Nyligen stod det klart att den internationella utredning av övergrepp mot den muslimska minoriteten rohingya som FN ville tillsätta inte kommer tillåttas komma in i landet.

Under debatten om pressfriheten så nämndes även sektion 66D av Telecommunications Act som tillåter att man åtalar personer för förtal online. Problematiken ligger i att denna sektion av lagen missbrukas för att arrestera meningsmotståndare. Sociala medier har dem senaste åren blivit väldigt populärt i Myanmar, särskilt Facebook och dussintals har arresterats sedan Aung San Su Kyi blev statskansler. Man nämnde även artikel 27 i News Media Law under debatten. En vän sa till mig sedan efteråt att antalet arresterade journalister och kritiker har ökat sedan Aung San Su Kyi kom till makten.

Det finns stora utmaningar kvar i Myanmar när det gäller mänskliga rättigheter och det fria ordet, som innebär stora utmaningar för fortsatt demokratisering. Det är spännande att följa utveckligen och att ha diskussioner med eleverna om demokrati och mänskliga rättigheter!

 

/Sofia

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2017/07/28/media-och-manskliga-rattigheter/feed/ 0
Nyhetsbrev september 2016 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/09/13/nyhetsbrev-september-2016/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/09/13/nyhetsbrev-september-2016/#respond Tue, 13 Sep 2016 13:12:12 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=441 Nyhetsbrev-augusti-2016

Läs vårt senaste nyhetsbrev!

Vår senaste volontär Otto Berglund skriver om sina erfarenheter och vi skriver om utvecklingen i landet.

 

Glöm inte årsmötet den 24 september, ses då!

Inbjudan & Dagordning BU årsmöte 24 sep 2016

 

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/09/13/nyhetsbrev-september-2016/feed/ 0
Signing out http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/08/05/signing-out/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/08/05/signing-out/#respond Fri, 05 Aug 2016 08:05:49 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=439 Efter drygt fem veckor i Rangoon är min tid hos SYCB nu över. Det har varit en oerhört givande, spännande och hektisk tid (vilket bl.a. resulterat i att jag inte hunnit uppdatera bloggen så mycket som jag velat).

Burma är ett land som genomgår en snabb politisk, ekonomisk och kulturell förändring. Demokratins genomslag i landet, öppnandet för handel med omvärlden och anammandet av västerländska intryck och värderingar är delar av det nya Burma. Detta för med sig att Burma också är ett land av stora kontraster. Kontraster mellan gammalt och nytt, rikedom och fattigdom, stad och land.

I detta nya samhällsklimat försöker nu SYCB orientera sig och finna nya sätt att påverka samhällsutvecklingen. I det arbetet fyller YTC (Youth Training Center) en viktig funktion i att utbilda nya aktivister och funktionärer till organisationen. Under fem månader har nu YTC-deltagarna drillats i ämnen som mänskliga rättigheter, ledarskap, jämställdhet och engelska. Jag hade nöjet att få undervisa dem i engelskan. Det är en pedagogisk utmaning att lära ut ett språk till en person, som inte riktigt förstår språket man lär ut på, under det korta tidsspannet av en månad. Men med kroppsspråk, mycket praktiska övningar och hög studiemoral utvecklade trots det alla studenter sin engelska markant under den månaden. I ett framtida Burma, som allt mer kommer präglas av kontakter med omvärlden, är detta ovärderliga kunskaper.

SYCB är väldigt glada över samarbetet med S-studenter och Olof Palme Center. Samarbetet innebär inte bara ett ekonomiskt stöd utan också organisatorisk uppbackning och utgör ett bra exempel på hur internationell solidaritet kan fungera i praktiken. Men samarbetet innebär inte ett ensidigt utbyte – Den svenska arbetarrörelsen kan också lära från demokratikämparna i SYCB, då organisationen lyckats att ena en annars etniskt och politiskt splittrad ungdomsrörelse.

Det har varit ett sant nöje att få lära känna och bistå SYCB i sitt vardagliga folkrörelsearbete. Jag hoppas att samarbetet mellan S-studenter och SYCB fortsätter att blomstra, då det finns många politiska strider kvar att vinna i Burma. Klassklyftorna är enorma, könsrelationerna fortfarande väldigt patriarkala och diskrimineringen av etniska minoritetsgrupper pågår alltjämt. I detta nu pågår tre inbördeskrig i landet. Militären utgör fortfarande ett stort hot mot den nyvunna demokratin. Den fredssökande och demokratiska ungdomsrörelsen spelar således en viktig roll för ett fritt och fredligt framtida Burma.

This is Otto, signing out.

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/08/05/signing-out/feed/ 0
En första hälsning från Rangoon, Burma http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2016/07/08/en-forsta-halsning-fran-rangoon-burma/ Fri, 08 Jul 2016 15:21:28 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=430 Mingalarbar!

Jag är 2016 års volontär för S-studenters Burmaprojekt. Mitt uppdrag går ut på att lära ut engelska och presentationsteknik vid SYCB:s (Student and Youth Congress of Burma) utbildningscenter för demokratiaktivister i Rangoon, Burma. SYCB är en paraplyorganisation som samlar elva student -och ungdomsförbund i Burma, varav alla representerar olika etniska grupper. Dess överordnade politiska mål är att Burma (eller Myanmar, som är landets officiella namn) ska utvecklas till en federal demokrati, att den totalitära statscentralism som militärjuntan praktiserat sedan självständigheten ska avvecklas till förmån för demokratiska, autonoma delstater.

Jag är den andra volontärläraren från Burmautskottet som verkar i Burma, då verksamheten tidigare har bedömts för riskfylld att bedriva inuti landet och därför istället har ägt rum i Mae Sot, Thailand. Jag är också den första manliga volontärläraren genom åren. Detta beror på att utbildningsprogrammet tidigare varit kvinnoseparatistiskt, men nu prövar att ha även manliga deltagare.

Deltagarna är i åldrarna 19-27 år. Tio av dem är kvinnor och fem av dem är män. Liksom för burmeser i allmänhet är deras kunskaper i engelska högst begränsade. Detta beror troligen på Burmas gammalmodiga och opedagogiska undervisningssystem, där interaktion och praktiserande av kunskaper inte uppmuntras. Istället bedrivs undervisning traditionellt, med en magister som för monolog vid sin kateder och tysta inaktiva elever sittande vid sina bänkar. De flesta eleverna har således väldigt svårt att uttrycka sig verbalt på engelska och ganska svårt att förstå talad engelska. Initialt kommer vi därför lägga fokus på att öva upp deras engelska uttal och förståelse. Det primära målet är att de ska kunna kommunicera hyggligt på engelska, inte att de ska ha en korrekt stavning eller grammatik.

Det känns hedrande att få vara med och bidra i SYCB:s kamp för ett humant och fritt Burma. Den senaste tidens positiva politiska utveckling i landet visar att den kampen inte är förgäves.

På återhörande,
Otto

YTC

]]>
S-studenters Burmautskotts Nyhetsbrev december 2015 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/12/20/s-studenters-burmautskotts-nyhetsbrev-december-2015/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/12/20/s-studenters-burmautskotts-nyhetsbrev-december-2015/#respond Sun, 20 Dec 2015 17:26:29 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=423 Läs utskottets senaste nyhetsbrev med tema: Valet i Burma

Nyhetsbrev dec 2015_pdf

12187889_860888747364807_6461594495495834684_n

 

Och såklart, God Jul & Gott nytt år på er alla Burmavänner!

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/12/20/s-studenters-burmautskotts-nyhetsbrev-december-2015/feed/ 0
Läs Burmautskottets nyhetsbrev september 2015! http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/09/22/las-burmautskottets-nyhetsbrev-september-2015/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/09/22/las-burmautskottets-nyhetsbrev-september-2015/#respond Tue, 22 Sep 2015 17:56:13 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=414 Nyhetsbrev sep 2015_PDF12004020_839868872800128_3242871502407443371_n

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/09/22/las-burmautskottets-nyhetsbrev-september-2015/feed/ 0
Burmautskottets nyhetsbrev maj 2015 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/05/19/burmautskottets-nyhetsbrev-maj-2015/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/05/19/burmautskottets-nyhetsbrev-maj-2015/#respond Tue, 19 May 2015 19:15:41 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=408 Läs vårt senaste nyhetsbrev om vad som hänt i utskottet sen sist, den politiska utvecklingen i Burma och om European Burma Network som höll sitt årsmöte i Stockholm i början av maj.

Nyhetsbrev maj 2015_pdf

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/05/19/burmautskottets-nyhetsbrev-maj-2015/feed/ 0
We support Burma Students http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/03/18/demokratiutvecklingen-i-burma-har-tagit-ett-stort-steg-tillbaka-de-senaste-dagarnas-vald-och-fortryck-av-fredliga-demokratikampar-visar-vilka-utmaningar-som-aterstar-i-burma-studentrorelsen-i-bruma/ http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/03/18/demokratiutvecklingen-i-burma-har-tagit-ett-stort-steg-tillbaka-de-senaste-dagarnas-vald-och-fortryck-av-fredliga-demokratikampar-visar-vilka-utmaningar-som-aterstar-i-burma-studentrorelsen-i-bruma/#respond Wed, 18 Mar 2015 08:20:58 +0000 http://www.s-studenter.se/burmautskottet/?p=400 FreeStudentNowDemokratiutvecklingen i Burma har tagit ett stort steg tillbaka. De senaste dagarnas våld och förtryck av fredliga demokratikämpar visar vilka utmaningar som återstår i Burma. Studentrörelsen i Bruma har sedan i början av året demonstrerat mot National Education Law som inskränker studenternas och lärarnas akademiska frihet. Vi stödjer våra kamrater som kämpar för frihet, demokrati och fred. S-studenter och Burmautskottet fördömer våldet och det förtryck som våra kamrater utsätts för. #educationnotforsale

]]>
http://www.s-studenter.se/burmautskottet/2015/03/18/demokratiutvecklingen-i-burma-har-tagit-ett-stort-steg-tillbaka-de-senaste-dagarnas-vald-och-fortryck-av-fredliga-demokratikampar-visar-vilka-utmaningar-som-aterstar-i-burma-studentrorelsen-i-bruma/feed/ 0