Warning: Declaration of All_in_One_SEO_Pack::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL) should be compatible with All_in_One_SEO_Pack_Module::get_current_options($opts = Array, $location = NULL, $defaults = NULL, $post = NULL) in /customers/a/f/d/s-studenter.se/httpd.www/burmautskottet/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 564 Om Burma | Socialdemokratiska studentförbundets Burmautskott

Om Burma

Kort historik

Unionen Burma blev självständigt från britterna 1948. Kort dessförinnan sköts självständighetshjälten, General Aung San, till döds i en stadskupp. Enligt många var det Aung San som lyckades hålla samman de olika etniska grupperna, som uppgår till omkring 100, alla med sina egna språk, traditioner och kultur. Mellan 1948 och 1962 var Burma en demokrati och framtiden såg lovande ut. Landet ansågs vara ett av Asiens mest framgångsrika med stora tillgångar av naturresurser så som olja, gas, teak och ädelstenar.

1962 föll landet i händerna på militärerna efter en militärkupp som utfördes av General Ne Win. Militärjuntan förstatligade alla företag och körde ekonomin i botten.

1988 drev fattigdom och desperation ut miljontals människor på gator och torg runtom Burma för att demonstrera mot regimen. Militären svarade med att skjuta mot demonstranterna och över 3000 människor sköts till döds. De som var med under demonstrationerna är än idag aktiva inom oppositionsrörelsen i landet och går ofta under namnet ”88 movement”.

1990 utlyste militärjuntan det första demokratiska parlamentsvalet någonsin. Valet vanns av tidigare självständighetshjäten Aung Sans dotter Aung San Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD). Men trots att NLD vann över 80 procent av rösterna så förvägrades de att tillträda makten. Aung San Suu Kyi sattes i husarrest där hon har spenderat totalt 15 år.

Efter 1988 tvingades en stor del av demokratirörelsen att fly Burma och fortsatte sin kamp i exil i Thailand eller fortsatte verka under jorden. Endast NLD fick verka som lagligt parti.

År 2007 intog de buddhistiska munkarna gator och torg runtom i Burma i en fredlig demonstration mot militärjuntans grymma behandling av befolkningen. Hundratusentals människor, speciellt studenter och unga, anslöt sig till munkarna och situationen påminde om demonstrationerna 1988. Denna gång såg det lovande ut eftersom också internationell media följde händelserna nära. Men precis som 1988 öppnade militären eld mot demonstranterna och nådde en ny grad av grymhet när de sköt på de högst respekterade munkarna.

I maj 2008 drabbades Burma av cyklonen Nargis som skördade 140 000 människoliv och lämnade ca 2 miljoner människor utan hem. Trots förödelsen vägrade militärregimen att släppa in internationell hjälp. Först efter ett par veckor släppte man in hjälp utifrån. Det har även rapporterats om att biståndet inte alltid nådde fram till de nödställda utan istället beslogtogs av militärregimen som sålde vidare mat och andra förnödenheter på svarta marknaden. Trots att cyklonen drabbat så många människor höll militärregimen ett konstitutionsval bara dagarna efter cyklonen. Den odemokratiska konstitutionen ger bland annat militärjuntan automatisk rätt till 25 procent av platserna i parlamentet, rätten att utse de tre viktigaste ministerposterna samt vetorätt i alla viktiga frågor. Med andra ord finns inget utrymme till demokratisk reform i konsitutionen.

I november 2010 hölls parlamentsval som också det var riggat eftersom det byggde på konstitutionen från 2008. Aung San Suu Kyi förvägrades att ställa upp i valet och bland annat på grund av detta valde NLD att bojkotta valet. Genom att göra detta blev NLD automatiskt olagligt. Som väntat vann militärregimens proxyparti, Union and Solidarity Development Party (USDP), valet. Den nya presidenten heter Thein Sein, och han har tidigare varit en av de högsta generalerna i militärjuntan. Than Shwe, den tidigare högsta generalen i juntan och Burmas ledare, har officiellt tagit ett steg tillbaka men enligt vissa bedömare innehar han fortfarande den mesta makten.

Kort efter valet släpptes Aung San Suu Kyi ur sin husarrest. I det fyllnadsval som anordnades i april 2011 valdes hon in i parlamentet och är idag politiker snarare än frihetshjälte, vilket har fått vissa konsekvenser för hennes folkliga stöd. Vissa aktörer inom demokratirörelsen är besvikna på att hon inte uttalar sig i tillräckligt starka ordalag gentemot Thein Seins regering.

Nutida utveckling
Regeringen har påbörjat ett reformarbete för att öppna upp landet mot omvärlden, vilket har lett till att omvärldens sanktioner, både från USA och EUs sida, först suspenderades under ett års tid och därefter hävdes helt och hållet. Omfattande investeringar i landet har nu inletts. Det är dock många som är kritiska till reformerna och få inom oppositionsrörelsen vågar lita på att reformerna kommer att leda till verklig förändring. Oavsett om reformerna är genuina eller inte tar det tid att förändra ett land som levt under en av världens hårdaste militärdiktaturer sedan 1962. Många områden kvarstår att förändra, såsom den utbredda korruptionen, lika rättigheter för landets många etniska grupper, väpnade konflikter i landets norra delar och den icke-demokratiska konstitutionen från 2008 för att nämna några områden.

Share on FacebookShare on TwitterShare via emailPin it on PinterestSave on Delicious

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *