Valberedningens förslag och motiveringar inför kongressen 2014

Nedan följer valberedningens förslag till förbundsstyrelse, Libertas redaktion och verksamhetsrevisorer. Vi ber er notera att Sona Rashid (SEK) och Ebba Ringborg (SSK) dragit tillbaka sina kandidaturer till förbundsstyrelsen samt att Håkan Bernhardsson (GSHF) och Linus Gissborn (LSSK) dragit tillbaka sina kandidaturer till Libertas. 

Valberedningen har under våren 2014 insamlat nomineringar från klubbar, klubbstyrelser och enskilda individer till Libertas och till förbundsstyrelsen. Hur nomineringsprocessen gått till har kommunicerats via den policy som förbundsstyrelsen skickade till samtliga klubbar under hösten 2013 och fattade beslut om efter remissrundan samt genom valberedningens blogg och facebooksida.

Alla kandidater till förbundsstyrelsen och till Libertas redaktör har getts chans att presentera sig själva, både på en hearing inför förbundets klubbledare och skriftligen på valberedningens blogg. Hearingen av kandidaterna till vice ordförande webbsändes, i likhet med de två föregående åren.

Kandidaterna till Libertas redaktion (ej redaktörskandidaterna) gavs möjlighet att presentera sig skriftligen på bloggen, samt har ombetts komma in med textprover och CV-liknande brev till valberedningen.

Information om hur förbundsstyrelsens arbete och Libertas arbete fortgått under året har inhämtats från förbundsstyrelsen genom en anonym enkät och genom intervjuer med förbundsstyrelseledamöter samt med den avgående redaktören för Libertas. Alla förbundsstyrelseledamöter har inte kunnat nås eller valt att inte svara på enkätfrågorna, men de svar vi fått har varit från en majoritet av ledamöterna. Vidare har valberedningen mailat och ringt klubbarnas representanter.

Valberedningen har under processen försökt hitta vägar att möta nya förslag från klubbarna, exempelvis genom att för första gången låta kandidaterna presentera sig skriftligen på bloggen och genom att möjliggöra för kandidater som ej kunde närvara på hearingen att delta via Skype.

Valberedningen har haft många telefonmöten under året som gått, samt ett avslutande möte i Stockholm den 3 maj 2014. Vid mötet deltog Catharina Piazzolla (sammankallande), SSK, Peter Fransson, LSSK, Sara Fransson, Demos, Klas-Herman Lundgren, Laboremus, Mikael Karlsson, Borås S-studenter, Filip Sjöstrand, GSHF. Fanny Eriksson, USHF, kunde ej närvara. Under mötet fattade valberedningen beslut om förslag till förbundsstyrelse, Libertas redaktion samt revisorer. Alla beslut var enhälliga.  Fanny Eriksson har i efterhand ställt sig bakom besluten.

Valberedningens motivering till förslaget till förbundsstyrelse

Valberedningen är i vårt arbete bundna av S-studenters stadgar. I dessa föreskrivs:

”Kongressen väljer en valberedning som har till uppgift att inför nästkommande kongress efterhöra och samla in nomineringar och andra synpunkter på valfrågor samt att uppgöra förslag till stadgeenliga val. Valberedningen ska sträva efter att presentera ett förslag som har kongressens stöd.”

Samt:

”Styrelsen ska bestå av 13 av kongressen valda ledamöter samt ha en jämn könsfördelning och eftersträva mångfald. Minst en av förbundssekreterare och förbundsordförande ska vara kvinna.

Förbundsordförande, förbundssekreterare och vice förbundsordförande ska väljas särskilt. Dessa utgör presidium. Förbundssekreterare och förbundsordförande väljs på två års mandat vid nyval och på ett års mandat vid omval. Övriga ledamöter samt vice ordförande väljs på ett år. Inom förbundsstyrelsen ska det finnas studieledare och jämställdhetsansvarig.”

Då nuvarande förbundsordförande och förbundssekreterare valdes på två år vid kongressen 2013 har valberedningen haft att bereda val av vice ordförande samt 10 övriga ledamöter. I enlighet med stadgarna presenterar valberedningen ett förslag med jämn könsfördelning. Vi har också starkt prioriterat mångfald samt det stöd olika kandidater har från klubbar och individer.

Valberedningen har i vårt förslag eftersträvat ett förslag som ger både kontinuitet och ny energi in i förbundsstyrelsen. Vi har eftersträvat mångfald, i både personers bakgrunder och intressen. Förbundsstyrelsen ska representera hela förbundet. Det har för oss inneburit att vi försökt hitta ett förslag där vi kan se en spridning som inte bara är geografisk, utan där olika utbildningar finns representerade, där mindre och större städer finns representerade och där små och stora klubbar finns representerade. I vårt förslag till förbundsstyrelse återfinns den bredd som är så viktig för vårt förbund.

Valberedningen har också strävat efter att finna en sammansättning av personer som vi tror kan arbeta tillsammans som ett lag, utveckla och påverka den politiska agendan samt stärka S-studenter som organisation. Vi tror att det förslag vi nu lägger fram kan ge förbundet både den stabilitet och den dynamik som både S-studenter och socialdemokratin behöver.

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse

Vice ordförande

  • Elin Carlsson, Laboremus (nyval)
    Nominerad av: Laboremus, Demos, Malmö S-studenter, SSK

Övriga ledamöter

  • Nasra Ali, Malmö S-studenter (omval)

Nominerad av: Malmö S-studenter

  • Julia Bergh, Demos (nyval)

Nominerad av: Demos

  • Elisabet Fjellström, Pantarei (omval)

Nominerad av: Pantarei, USHF:s styrelse och kongressdelegation, LSSK, Borås S-studenter

  • Yasmin Hussein, Laboremus (omval)

Nominerad av: Laboremus

  • Johanna Salmi, STEK (nyval)

Nominerad av: STEK, SSK

  • Jesper Blomqvist, GSHF (omval)

Nominerad av: GSHF

  • Mohammed Kossir, Borås S-studenter (nyval)

Nominerad av: Borås S-studenter, ÖSSK

  • Jonas Nordström, USHF (nyval)

Nominerad av: USHF, Unikum

  • Daniel Smirat, Unikum (nyval)

Nominerad av: Unikum

  • Adriaan van Tour, LSSK (nyval)

Nominerad av: LSSK

 

Valberedningens motivering till förslaget till Libertas redaktion

Valberedningen är bundna av S-studenters stadgar.  I dessa står:

”Libertas är Sveriges Socialdemokratiska studentförbunds tidskrift.  Libertas är ett debattorgan och samtidigt förbundets medlemstidning och därmed en informationslänk mellan förbundsstyrelse och medlemmar. Redaktionen styr över Libertas innehåll.”

Samt:

”Libertas redaktör och redaktion ska väljas av kongressen. Libertas redaktion består av lägst tre och högst sju ledamöter. Redaktionen ska ha en jämn könsfördelning.”

Kontinuitet och utveckling har varit ledord när valberedningen satt samman ett förslag till Libertas redaktion. Vi har uppfattat en stor stolthet över den utveckling Libertas genomgått de senaste åren, samt en vilja att utveckla Libertas till att bli en tidskrift där fler medlemmar skriver. Dessa två aspekter har varit viktiga för valberedningen i vårt arbete.

Redaktionens arbete kräver personer som vill ta i och jobba hårt för att Libertas webb och antologi ska komma ut i tid. Det kräver också personer som är duktiga med pennan och med ett genuint intresse för politisk idéutveckling. Slutligen kräver det personer som förmår finna en balans som gör att Libertas både kan vara en viktig progressivt idépolitisk tidskrift med relevans utanför S-studenter och ändå är S-studenters egen tidskrift för förbundets medlemmar. Vi tror att det förslag vi nu lämnar inför kongressen rymmer både kontinuitet och nytänkande. Vi tror att den redaktion vi föreslår kommer värna det Libertas under de senaste åren kommit att bli och samtidigt utveckla Libertas till att bli ännu ett snäpp vassare och få fler medlemmar att ta klivet att skriva i Libertas.

Redaktörens arbete är tungt och det krävs ett fungerande lag för att få Libertas att fungera. Vi ser inom förslaget goda möjligheter att utveckla arbetsfördelningen inom redaktionen. Vi är med detta förslag trygga i att Libertas får en kunnig och skicklig redaktör som tillsammans med en kunnig och skicklig redaktion kommer att både värna och utveckla Libertas.

Valberedningens förslag till redaktion för Libertas

Redaktör

  • Madeleine Bengtsson, Borås S-studenter, nyval
    Nominerad av: Borås S-studenter

Redaktion

  • Kandidat: Simon Andersson, Unikum (nyval)
    Nominerad: Unikum
  • Kandidat: Dennys Bello, SEK, (nyval)
    Nominerad: SEK
  • Kandidat: Ludvig Fahlvik, SSK (omval)
    Nominerad: SSK
  • Kandidat: J.F, SSK (omval)
    Nominerad: SSK
  • Kandidat: Liss Jonasson, USHF (omval)
    Nominerad: USHF
  • Kandidat: Johanna Mårtensson, Malmö S-studenter (omval)
    Nominerad: Malmö S-studenter, LSSK, USHF:s kongressdelegation och styrelse
  • Kandidat: Emma Nilsson, Demos (nyval)
    Nominerad: Demos

Valberedningens motivering till förslag till verksamhetsrevisorer

Valberedningen är bundna av S-studenters stadgar. Dessa föreskriver:

”Förbundets valda verksamhetsrevisorer ska granska förbundsstyrelsens politiska och organisatoriska verksamhet samt ekonomiska förvaltning och avgöra huruvida detta skett i överensstämmelse med stadgar, handlingsprogram och andra kongressbeslut.”

Samt:

”Valberedningens förslag till styrelse och revisorer ska ha en jämn könsfördelning och eftersträva mångfald.”

Valberedningen har inte fått in några nomineringar till revisorer. Vi väljer att lägga fram ett förslag med två revisorer och två ersättare. Två av personerna har tidigare suttit i förbundsstyrelsen, medan två har stor revisorserfarenhet men främst från andra organisationer. Vi föreslår två omval och två nyval. Valberedningen tror att de revisorer vi föreslår kommer att göra ett fullgott arbete med att granska förbundets verksamhet.

Valberedningens förslag till verksamhetsrevisorer

Ordinarie

  • Sanna Axelsson, sammankallande, Malmö S-studenter (omval)
  • Mathias Eriksson, Laboremus (nyval)

Ersättare

  • Karin Kolk, SEK (omval)
  • Johan Nyman, Demos (nyval)

 

S-studenters valberedning, 4 maj 2014

Catharina Piazzolla (sammankallande), Fanny Eriksson, Peter Fransson, Sara Fransson, Mikael Karlsson, Klas-Herman Lundgren, Filip Sjöstrand