Johanna Mårtensson (Förbundssekreterare) Malmö

Den politiska makten är till låns men organisationen äger vi, och den är bryggan mellan idéerna och verkligheten.

2015 kandiderade jag för första gången till förbundssekreterare för S-studenter och lyfte då tre dimensioner av förbundets verksamhet: idédebatt, folkbildning och organisering. Jag pratade särskilt om:

S-studenter som den ”tänkande” organisationen i arbetarrörelsen. Jag talade om hur S-studenter skulle kunna ta plats med rapporter, reformism och idépolitiska ledare. 

S-studenter som en jämlik mötesplats. Jag talade om sänkta trösklar, ökad värvning och fler möjligheter till engagemang lokalt.   

S-studenter som utmanare. Jag talade om en organisation som ryter ifrån och ställer krav inåt och utåt. Jag talade om antifascism, feminism och en jämlik utbildningspolitik. 

Efter mina år som förbundssekreterare har vi fler aktiva klubbar än vi hade när jag valdes. Vi har fler medlemmar och vi har en grundkursverksamhet. Vi har styrelseutbildningar, konferenser och en Wigforssakademi med tre sökande per plats. Vi har en väldigt aktiv idépolitisk tidskrift och vi har språkcaféer, kommunpolitiska program och S-studenter som tar plats i debatten och rörelsen.

När jag kandiderade förra gången talade jag om den politiska högern som nyligen förlorat makten. Idag är läget för högern fortsatt tragiskt men det är inte bara den som har det tufft. Idag tror väldigt få på framtiden. Människor i gemen är dystopiska. Det är en realitet som ger de politiska partierna underbetyg. Även om jämlikheten globalt ser ut att minska är tiden vi lever i turbulent och oroande. Det är tufft att vara socialdemokrat med makt. Regeringen gör mycket bra för personer som vill studera vidare, arbetslösa och sjuka men inte nog för människor på flykt eller den svenska arbetarklassen.

Jag engagerar mig för att skapa en klasslös värld. En värld där bakgrund, kön eller hudfärg inte binder oss och segregerar. Jag jobbar varje dag med tanken om att vi med politiken kan göra det omöjliga möjligt och flytta de största av berg. De historiska erfarenheterna visar att detta är möjligt, och befolkningens dystra inställning till framtiden, att det måste ske.

När jag nu ser tillbaka på mina ett och ett halvt år som förbundssekreterare är jag stolt över mycket jag gjort, men känner mig verkligen inte klar med mitt värv.

Det jag vill fortsätta arbeta med är: 

  1. Organisering och fördjupat engagemang

Vi måste växa men vi ska växa på ett hållbart sätt. Jag ser hur bra det går för oss när vi kraftsamlar. I december växte vi med 120 nya personer och i januari växte vi med 43 nya medlemmar. Att växa är avgörande för ett litet förbund som S-studenter. Det handlar om överlevnad och om att organisera människor mot den politiska avgrund som den högernationalistiska koalitionen nu vill att vi går mot. Organisering är att värva men lika mycket att mobilisera genom engagerande och meningsfull verksamhet lokalt och nationellt. Organisering är att ge unga och gamla makt över sina liv.

  1. Bildning

S-studenter är bra på studier och bildning. Vi erbjuder våra medlemmar mycket och vi gör det med en skral budget. Vi har en folkhögskoleutbildning, två konferenser per år, ett lokalt studiesystem med grundkurser samt styrelseutbildningar för styrelser. Att ha ett stort och frodigt bildningssystem är viktigt för en idéburen organisation som S-studenter. Det ger medlemskapet värde och gör oss effektiva och klokare. Därför vill jag fortsätta arbeta med kvalitetsutveckling av Wigforssakademin, kunna erbjuda er alla en styrelseutbildning och föra in en fortsättningskurs i vårt lokala studiesystem.

  1. Den politiska kommunikationen

Min ambition när jag kandiderade för två år sedan var att jag skulle bli en politisk förbundssekreterare. Det har fungerat bra under vissa perioder men mindre bra under andra. Inför ett tredje och sista år vill jag på allvar bli närvarande i förbundets politiska kommunikation. S-studenters progressiva, lite vresiga röst, behövs och jag tror inte att vi förlorar något på att använda den lite oftare.

  1. Hållbart engagemang

De som arbetar för oss, är arvoderade eller ideella ska kunna kombinera det med ett rikt liv i övrigt. Under mina år som förbundssekreterare har jag fått fundera mycket på hållbarhet och engagemang. Jag vill fortsätta arbeta för att alla de som befinner sig i vår organisation ska göra det med goda villkor. Jag vill särskilt arbeta för att vi på allvar ska bli den feministiska organisation vi så gärna vill vara. Ingen ska behöva vara en superhjälte för att orka.

I S-studenter ska känslan av ensamhet inte finnas. Vi ska skapa en organisation där studenter i alla åldrar och från olika typer av utbildningar finner gemensam kraft. S-studenter är socialdemokratins nerv och salt.  

Om ni väljer mig till förbundssekreterare får ni en person som har erfarenhet och minne. Ni får en person med kontaktnät i fackföreningsrörelsen, i det unga civilsamhället och på universiteten. Ni får en person som varit med förut och kan agera ankare för nya engagerade. Ni får en person som älskar att övertyga nya, bilda och ge nycklar till förändring.

Johanna Mårtensson