Ludvig Fahlvik (Libertas redaktör) SSK

Hej!

Jag heter Ludvig Fahlvik, och jag har varit medlem i S-studenter sedan valnatten 2010. På kongressen i Karlstad 2016 valdes jag till Libertas redaktör och jag har med nöje och ära arbetat med detta uppdrag under verksamhetsåret.

Jag har försökt att göra Libertas till en mer aktiv, framträdande och offensiv idépolitisk plattform under mina månader som chefredaktör. Bland de åtgärder som jag har vidtagit i linje med detta kan nämnas en satsning på antologiernas grafiska och estetiska kvalitet, ökad närvaro på sociala medier, en centraliserad kvalitetssäkran av publikationerna, bättre struktur på webbtidningen och intensivt arbete för att öka bredden på publikationerna – fler bilder och serier, dikter, essäer, recensioner. Vidare genomförde Libertas en läsarundersökning för att kvalitetssäkra utvecklingsarbetet och ta del av förbundsmedlemmarnas åsikter. Libertas har även närvarat på bokmässan i Göteborg. Jag har varit i kontakt med många externa skribenter som har bidragit med fenomenala texter och naturligtvis lett min redaktion. Jag har hållit budgeten samt närvarat vid förbundsstyrelsemöten för att förankra Libertas arbete i förbundet och hålla mig själv, redaktionen och styrelsen ájour med förbundets respektive Libertas arbete.

Under våren kommer jag att förändra antologiformen. Från att ha tematiska riktlinjer (”Censur”, ”Provisoriska utopier” och så vidare) kommer jag och redaktionen att göra ett urval av de texter som publicerats på webben under terminen och sammanställa dem i tryckt form. Ingenting hindrar medlemmar eller redaktion från att skriva någonting exklusivt för antologin, naturligtvis. Men en text som enbart publiceras på webben glöms lätt bort, försvinner i bruset, drunknar i flödet. Genom att trycka Libertas texter på fysiskt papper kan vi närvara i faktiska rum, delas ut, nötas och slitas, bevaras. Respekten för den trycka boken är ännu stor.

Det är min ambition att fortsätta arbeta för att Libertas ska vara S-studenters främsta forum för idédebatt. Det är spännande när vi möts internt i diskussioner. S-studenter är ett relativt litet förbund, men hos oss ryms oceaner av vetande och tänkande, skapande och reflekterande. Vi kan och måste vässa varandra och i det arbetet ska Libertas vara en central aktör. Jag vill samordna fler debatter, kontakta fler skribenter, ha fler konstruktiva idéutbyten, publicera fler repliker, ha mindre konsensus.

S-studenter är Socialdemokraternas nerv. Det är vi som ska se till att partiet inte stagnerar. Att partiet inte fegar ur i regeringsställning. Vi ska stå för en idédebatt som vitaliserar partiet, som utvecklar vår förda politik och som ständigt utmanar hegemonin – både i Socialdemokraterna och i samhället. Vi ska återerövra verklighetsbeskrivningen och samtiden från fascismen och borgerligheten.

Jag vill avsluta med en dikt av Majakovskij:

Jag vill
       åter få det majestätiska ordet
                 PARTI
               att lysa.
En individ!
                  Vem har nytta av den?!
Rösten från en individ
         är tunnare ett pip.
Vem hör det –
utom möjligen ens fru?

 

Ludvig Fahlvik

Libertas redaktör, SSK
Stockholm, 2017-04-02