Nasra Ali (Förbundsordförande) Malmö

Jag gick med i S-studenter Malmö för mer än sex år sedan och har efter det hunnit vara engagerad i flera delar av arbetarrörelsen. Det som drev mig in i socialdemokratin var hotet om ökande fascistisk organisering och den nyliberala nedmonteringen av välfärden. Min politiska drivkraft har alltid varit hoppet och viljan till att skapa ett jämlikt samhälle där internationell solidaritet är en grundbult.

 

Härnösand blev mitt första hem när jag kom hit som barn och som flykting. Jag skiljdes från min mor. För mig var det en kamp att släppa tanken om henne då hon inte hann återförenas med mig. Min bakgrund, min mammas kamp för frihet och jämlikhet är bärande principer i mitt engagemang. I Sverige fick jag möjligheten att gå i skolan och läsa vid universitet, utan att behöva oroa mig för om jag eller min mamma skulle kunna finansiera det. Utbildning ger frihet och kunskap samt verktyg om att se sina rättigheter för att kunna påverka. Hennes dröm om att ge sitt barn de absolut bästa möjligheterna förverkligades tack vare arbetarrörelsens kamp som har skapat den välfärdsstat som givit oss vår frihet.

 

Vårt förbund är livsviktigt i kampen för att alla ska ges denna möjlighet. Utbildningsbakgrunden och studietraditionen skiljer sig åt. Men det ska inte vara avgörande för vilket resultat eleverna får. Att motverka social snedrekrytering är en rättvisefråga som handlar om att alla ska ha lika möjligheter till högre studier oavsett klassbakgrund. För att skapa fler vägar in till högskolan behöver vi se över antagningsreglerna. Vi måste lyfta högskolepolitiken på dagordningen igen där vi lyfter trygghet under studietid. Det handlar om studenters ekonomiska situation, om socialfärskringssystemet och om kvalitén på utbildningen.

 

Tyvärr innebar de åtta borgerliga regeringsåren kraftigt ökade skillnader mellan människor. Inte minst på högskolan märktes ojämlikheten. Vi ser fortfarande frukten av den borgerliga politiken via bostadsbristen där de som har råd med bostadsrätt kan studera på universitet. Vi ser även hur de svenska skolorna har blivit alltmer olika varandra – det syns som en växande segregering och en ökad resultatspridning mellan olika skolor. Övertron på marknadskrafterna och ett nytt betygssystem som stänger ut arbetarklassen är resultatet. Utbildning ska inte få kosta. Kunskap är en rättighet, inte något som köps eller säljs på en marknad.

 

Men vi har också ett stort ansvar för utvecklingen på arbetsmarknaden. Vi vet att det behövs konkreta och handfasta åtgärder mot låglönejobben, mot visstidsanställningar, mot diskriminering och mot prekariseringen av arbetet.  Vi måste stå upp för ett tryggt arbetsliv där full sysselsättning och goda arbetsvillkor är normen. Vi ser hur facket attackeras och försvagas och ett försvagande av facket drabbar kvinnor och unga. Den facklig-politiska samverkan står också inför flera utmaningar då allt färre medlemmar hos facket röstar på vårt parti. Därför behöver vi samverka och fördjupa vår relation med facket. Genom påverkansarbete och facklig-politisk samverkan kan en samlad arbetarrörelse få en starkare röst.

 

Vi har kunnat se hur de ekonomiska klyftorna ökat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land. Vi ser också hur en aktiv privatiseringsagenda har förändrat logiken i våra samhällssystem. Vi har allt mer blivit till kunder med preferenser i stället för medborgare med rättigheter i förhållande till skolan, vården och omsorgen. Det behövs en tydlig agenda för jämlikhet. När alla inte får ta del av den positiva utvecklingen som sker försvinner tilltron för politiken och motsättningarna ökar.

 

Därför kommer riksdagsvalet 2018 och EU-valet 2019 vara avgörande val. Därför är det viktigt att vi för en valkampanj som är ideologiskt förankrad. En reformkampanj där vi för fram förslag som förändrar människors vardag. Att tillsammans med hela förbundet få vara en viktig del av valrörelsen är ett uppdrag som jag vill ta mig an.

 

Jag kandiderar för att jag vill fortsätta driva ett förbund som bygger på idéutveckling, är ideologiskt förankrat och som är kunskapsbärande med högt i tak. Vi är ett förbund som växer och ju fler medlemmar desto starkare kommer vi vara. Ett förbund som är organisatoriskt starkt ger förutsättningar för en bärande och stark röst i partiet. Men vi behöver arbeta med att skapa framtidstro för unga personer som idag tappat förtroendet för politiken. Och det här gör vi genom att höras och synas mer men också visa att samhällsförändring är möjlig genom en tydlig politisk vision.

 

Jag kandiderar till förbundsordförande för att jag tror på vårt förbund. Det är vårt ansvar att analysera och utveckla politiken. Vi är ett förbund som utmanar partiet. Vi för reformförslag som är ideologiska och verklighetsförankrade. Vi må vara små men vi har ett självförtroende som ger oss en stark röst och inflytande. Jag vill fortsätta bygga det självförtroendet och sätta förbundet på kartan igen. Detta görs genom samverkan. En ordförande är inte ensam om att driva förbundets röst, det gör även klubbarna. Därför måste klubbarnas relationer till sina hemkommuner stärkas ännu mer. Ju fler medlemmar, desto fler ombud på representantskapet och på årsmötena.  

 

För mig har förbundet alltid varit mitt hem. Ett hem där trösklarna har varit låga, där den politiska visionen har varit tydlig och där jag har kunnat orientera mig i politiken tack vare diskussioner, debatter och idéutveckling som har haft en stark förankring i ideologin. Via Wigforssakademin har jag fått bygga relation till fackliga kamrater. Via Ledarskapsutbildningen för kvinnor har jag fått systerskap som övervinner allt. Höst- och vårkonferenser, kongresser och otaliga årsmöten har jag fått verktyg som jag har nytta av varje dag. Förbundet är ett hem där jag har fått kunskap, vänner och erfarenheter för livet.

 

Jag heter Nasra Ali. I tre år satt jag i förbundsstyrelsen och drev vår internationella politik inom FNSU, YES och IUSY. Än idag har jag förtroendeuppdrag från förbundet då jag sitter i Olof Palmes Internationella Centre och YES styrelse. Jag är välkänd som kassör då jag har haft det uppdraget både hos S-studenter Malmö i många år och nu hos S-kvinnor Avantgarde här i Stockholm. I sex år läste jag på universitet och har en fil.kand i statsvetenskap, nästan en kandidat i Arbetsliv och mångfald och en Master i European Affairs. Sedan två år har jag bott i Stockholm och jobbar numera med riksdagsledamöterna från Stockholms län. När jag inte jobbar eller är i den politiska bubblan gillar jag att springa, gå på bio, lyssna på soulmusik, Nina Simone, Aretha Franklin, Etta James är några av mina idoler.

 

Med dessa ord hoppas jag kunna få ert förtroende att leda förbundet. Jag kommer att vara en ordförande som lyssnar till varje medlem, som skapar hopp och vilja till engagemang och som visar resultat. Tillsammans ska vi bygga upp förbundets självförtroende och se till att inte passera någon obemärkt, och inte lämna någon oberörd.