Jakob Stone (förbundsstyrelsen)

Mitt namn är Jakob Stone och jag kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse efter att ha nominerats av min hemklubb Laboremus. I skrivandes stund läser jag en kurs i nationalekonomi vid Uppsala universitet inom ramen för pol.kand-programmet, och har tidigare studerat bland annat sociologi och konstvetenskap. Som ny student blev jag medlem i S-studenter 2013. Det blev början på ett långt engagemang där jag har hunnit vara såväl valledare och studieledare i SSK, samt kassör och nu även ordförande i Laboremus.

Under mina år som student har S-studenter verkligen varit mitt andrum. Som ny och osäker student är det lätt att känna sig utanför i den konservativa akademin. I en ofta liberal och marknadsvänlig utbildning tillsammans med en väldigt homogen studentgrupp har S-studenter varit den plats där jag kunnat känna mig hemma. Som förbund har vi en oerhört viktig roll, inte bara i vårt politiska påverkansarbete, utan bara genom vår existens och verksamhet bidrar vi till att motverka den sociala snedrekryteringen till högre studier. I hela mitt engagemang har jag verkat för att fler ska kunna känna att vi är det andrummet, och nu vill jag gärna vara med och arbete med detta på nationell nivå.

Vem du är, var du kommer ifrån och hur definierar dig själv får inte avgöra om du läser vidare eller ej. Det har varit utgångspunkten för mitt engagemang i Uppsalas kårpolitik. Genom styrelsearbete i studentkåren har jag framförallt jobbat med frågor om breddad rekrytering till högre studier och lika villkorsarbete, men även kurslitteratur och kvalitet i utbildningen. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter från detta i förbundsstyrelsen, samt om möjligt driva frågorna vidare.

Utöver högskolepolitiken som jag hunnit bekanta mig en hel del med tycker jag det är svårt att peka på en enskild fråga som engagerar en. Det finns så många orättvisor i klassamhället Sverige att det är svårt att gå en dag utan hitta något nytt att elda upp sig om. Självklart har jag dock välfärdsfrågor varmt om hjärtat, kanske framförallt äldreomsorgen faktiskt, men även sjukvård och LSS. Förbättrade arbetsvillkor för välfärdspersonalen och en vård och omsorg som styrs av behov och inte marknaden är frågor som är särskilt viktiga för mig. Inom ramen för detta engagerade jag mig bland annat genom Kommunal i Facket på Sommarjobbet härom året.

2016/2017 deltog jag i förbundets organisationsutredning, med särskilt ansvar för frågor om medlemsvärvning. Detta arbete har gett mig mersmak för att arbeta med förbundets organisationsutveckling. Frågor om hur vi kan stärka de lokala klubbarna, stötta nyvalda ordföranden och styrelser samt underlätta samverkan mellan olika klubbar är något jag gärna arbetar med. Som förbund måste vi bli bättre på att skapa förutsättningar för klubbarna att bedriva verksamhet, och det måste även bli enklare att starta föreningar på nya lärosäten.

Som bekant går vi nu in i ett valår som kommer innebära stora utmaningar för vårt förbund. Genom mina erfarenheter inom såväl organisation som kampanj och medlemsvärvning kommer jag göra mitt yttersta för att bidra till en stark valrörelse på landets lärosäten som säkrar en socialdemokratisk regering även nästa mandatperiod!

Hör gärna av er om ni har fler frågor!