Ledamot förbundsstyrelsen – Jakob Stone

Mitt namn är Jakob Stone och jag kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse efter att ha nominerats av min hemklubb Laboremus. Jag har pluggat polkand samt bland annat sociologi, kulturgeografi och konstvetenskap. Som ny student blev jag medlem i S-studenter 2013. Det blev början på ett långt engagemang där jag har hunnit vara såväl valledare och studieledare i SSK, och för två veckor sedan avgick jag efter 1,5 år som ordförande i Laboremus, där jag även hunnit med att vara kassör.

Under mina år som student har S-studenter verkligen varit mitt andrum. Som ny och osäker student är det lätt att känna sig utanför i den konservativa akademin. I en ofta liberal och marknadsvänlig utbildning tillsammans med en väldigt homogen studentgrupp har S-studenter varit den plats där jag kunnat känna mig hemma. Som förbund har vi en oerhört viktig roll, inte bara i vårt politiska påverkansarbete, utan bara genom vår existens och verksamhet bidrar vi till att motverka den sociala snedrekryteringen till högre studier. I hela mitt engagemang har jag verkat för att fler ska kunna känna att vi är det andrummet, och nu vill jag gärna vara med och arbete med detta på nationell nivå.

En stor del av mitt politiska arbete i Laboremus har haft sin utgångspunkt i högskolefrågor och kårpolitik. Genom mitt engagemang i Uppsala studentkår har jag arbetet med frågor allt från breddad rekrytering och lika villkor till kurslitteratur, kvalitet i högre utbildning samt biblioteksfrågor. Under kommande år av stora utmaningar för förbundet tror jag det är viktigt att ha en stabil grund i högskolepolitiska och studentnära frågor, det är där vi har vår naturliga utgångspunkt i arbetarrörelsen. Detta hoppas jag kunna bidra med i förbundsstyrelsen under kommande år.

Utöver högskolepolitiken som jag hunnit bekanta mig en hel del med tycker jag det är svårt att peka på en enskild fråga som engagerar en. Det finns så många orättvisor i klassamhället Sverige att det är svårt att gå en dag utan hitta något nytt att elda upp sig om. Självklart har jag dock välfärdsfrågor varmt om hjärtat, kanske framförallt äldreomsorgen, men även sjukvård och LSS. Förbättrade arbetsvillkor för välfärdspersonalen och en vård och omsorg som styrs av behov och inte marknaden är frågor som är särskilt viktiga för mig. Inom ramen för detta engagerade jag mig bland annat genom Kommunal i Facket på Sommarjobbet härom året.

2016/2017 deltog jag i förbundets organisationsutredning, med särskilt ansvar för frågor om medlemsvärvning. Detta arbete har gett mig mersmak för att arbeta med förbundets organisationsutveckling. Frågor om hur vi kan stärka de lokala klubbarna, stötta nyvalda ordföranden och styrelser samt underlätta samverkan mellan olika klubbar är något jag gärna arbetar med. Som förbund måste vi bli bättre på att skapa förutsättningar för klubbarna att bedriva verksamhet, och det måste även bli enklare att starta föreningar på nya lärosäten.

Som sagt kommer det bli ett tufft år för förbundet. Genom att ha varit aktiv länge på klubbnivå samt genom att ha erfarenhet från andra styrelser tror jag att jag skulle bidra med en god föreningsvana samt våga fatta tuffa beslut och vara en aktiv röst i styrelsearbetet. För att vara krass tror jag att jag skulle kunna bidra med rimliga förväntningar på vad vi kommer ha möjlighet att uträtta rent ekonomiskt under kommande år.

Hör gärna av er om ni har fler frågor!