Ledamot förbundsstyrelsen – Martin Pudaric

Mitt namn är Martin Pudaric och jag kandiderar härmed till S-studenters förbundsstyrelse. Jag är en 25-årig skånepåg, lundensare för att vara specifik, med ett gediget intresse för politik, historia, kultur och föreningsliv. Trots ett flerårigt medlemskap i SSU så var det först när jag upptäckte S-studenter och min lokala klubb, LSSK, som jag på riktigt tog klivet in i arbetarrörelsen. Sedan dess har det hänt en hel del, i september 2018 fick jag medlemmarnas förtroende att mig an ordförandeskapet i klubben och under höstterminen har jag och min styrelse arbetat målmedvetet för att göra LSSK till en livlig och närvarande faktor på Lunds universitetscampus. Utöver mitt engagemang i LSSK är jag även aktiv i Lunds arbetarekommun där jag representerar socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden samt i det kommunala studentrådet. Kommunpolitik är roligt och lärorikt, men jag måste ändå säga att jag inte känner mig lika bekväm i de sammanhangen som jag gör när jag är omgärdad av mina klubbkamrater och förbundsvänner. Det är med bakgrund av detta som jag nu kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse; jag vill ge tillbaka till det förbund som är mitt hem inom arbetarrörelsen. Jag tänker nu presentera mig själv lite kort innan jag går in på vad förbundets medlemmar kan förvänta sig av mig i egenskap av förbundsstyrelseledamot samt vad jag kan bidra med.

Jag är, som tidigare nämnt, en 25-årig lundensare som för tillfället läser masterprogrammet i statsvetenskap vid Lunds universitet. Det ideella engagemanget har följt med mig sedan barnsben, redan i högstadiet så blev jag vald att representera min klass i det ganska oklara ”matrådet” och när jag började gymnasiet så blev jag vald till vice ordförande för en av Sveriges största elevkårer. Det var således en självklarhet att fortsätta mitt ideella engagemang när jag började universitetet och jag sökte mig därför till programföreningen för statsvetare vid LU, där jag har gjort allt från att skriva krönikor till att jaga sponsorer till att vara sammankallande för valberedningen. Vid sidan av mina studier har jag dessutom jobbat extra för Fackförbundet ST vilket har lärt mig mycket om facklig-politisk samverkan och arbetsrätt. När det kommer till politik så har mitt huvudsakliga intresse alltid varit internationell politik, något jag tror är ett oundvikligt intresse för alla med föräldrar som flytt från krig. Genom att befinna sig mellan två kulturer så blir den internationella aspekten ständigt närvarande, även inom politiken. Utöver internationell politik så är jag även intresserad av kriminalpolitik, integration, välfärdsfrågor samt ekonomisk politik och fördelningsfrågor

Det förbundets medlemmar kan förvänta sig av mig i egenskap av förbundsstyrelseledamot, kort sammanfattat, är en ständigt närvarande klassanalys, en mångårig erfarenhet av ideellt arbete samt en gedigen hängivelse till förbundet och dess medlemmar. Under min tid i S-studenter har jag stångats med ledningen för Lunds universitet och försökt förmå universitetsledningen att häva det förbud mot politiska föreningar som råder på campus och som dessutom börjat sprida sig runt om i landet, nu senast till Jönköpings campus. Förutsatt att jag har medlemmarnas förtroende så fortsätter jag gärna denna kamp på förbundsnivå, då jag fruktar att en ytterligare spridning av detta illegitima förbud riskerar att få allvarliga konsekvenser för vårt förbunds verksamhet. Utöver det så anser jag även att det är viktigt att S-studenter värnar sin roll som den röda kilen i den gråa massan. I en tid då vårt kära moderparti ofta går bort sig i sin jakt på kompromisser och mittenpolitik så är det viktigare än någonsin att S-studenter utgör ett solidaritetens och jämlikhetens ankare som drar tillbaka vårt moderparti när det styr åt fel riktning. Med det sagt så vill jag säga tack för att Du tog din tid att läsa min kandidatpresentation, om det finns några frågor eller funderingar så får Du mer än gärna höra av dig till mig på martinpudaric@gmail.com så svarar jag så fort tillfälle ges.

Allt gott!