Vice ordförande – Frida Gunnarsson

På kongressen i maj 2018 valdes jag på ettårigt mandat till vice förbundsordförande för S-studenter. Nu söker jag medlemmarnas förtroende att få inneha posten i ännu ett år.

Min tid som vice förbundsordförande har varit utmanande, men framförallt fantastiskt rolig. Det är en ynnest att genom S-studenter få vara en del av att driva och ta fram ny progressiv politik.

Vi står inför ett nytt politisk läge, där S i regeringsställning åtagit sig att genomföra januariavtalet – fyllt av en del bra politik, men också av reformer som inte kommer att bryta den ökade ojämlikheten i vårt land utan snarare öka den. Här tror jag att S-studenter behöver arbeta på två plan. Vi behöver, efter att ha tagit en tillfällig paus under valrörelsen, återgå till vår roll som den röda kilen i den grå massan. Vår roll är att driva på internt för att partiet ska röra sig vänsterut och arbeta för att tydliggöra för alla ute i landet vad som är socialdemokrati, och vad som är en del av partikompromissen. Redan nu ska vi bidra till att lägga grunden för att S går till val på en progressiv reformagenda 2022. Här är jag övertygad om att vi kan ta avstamp i det reformprogram som läggs fram till kongressen i slutet av våren.

Samtidigt som vi för den kampen vill jag även att S-studenter ska ha ett svar på hur vi bäst kan utnyttja att partiet är regeringsställning. Sverige står inför en rad utmaningar som, om vi ska vara realistiska, måste lösas över blockgränserna. Vi har ett sjukvårdssystem som på många sätt inte fungerar, en bostadsmarknad som stänger dörrar för alla som inte är från rika familjer och vi har troligen hundra kommuner för mycket för att kunna garantera likvärdighet i hela landet. Jag ser att det är ett perfekt tillfälle för partiet att ta tag i de riktigt stora frågorna – för de samarbetspartners vi har nu kan vara de bästa vi kan få. Hanteringen av dessa frågor blir ett sätt för S att visa på handlingskraft, och där ser jag att S-studenter har en roll i att få det att hända.

Jag ser fram emot det kommande verksamhetsåret, men det kommer också bli en period av förändring för hela vårt förbund. Förändringen beror till största del på den nya ekonomiska situation vi ställs inför. Jag ser fram emot en process där vi vänder på alla stenar, ifrågasätter den verksamhet vi har och hur vi bäst utnyttjar våra resurser. Då verksamheten utgår från medlemmarna ser jag fram emot att ha en hög medlemsinvolvering i detta arbete. I förbundet behöver vi gemensamt diskutera hur den nationella organisationen på bästa sätt kan stödja klubbarna i att uppnå de mål vi satt upp – och det är ett arbete jag ser fram emot.

Under året har jag i rollen som vice förbundsordförande bland annat intagit en aktiv roll under valrörelsen, bland annat genom att representera förbudet i flertalet debatter, kampanjat och föreläst ute i klubbarna, varit drivande i framtagandet av förbundets nya reformprogram och arbetat för bättre universitet och högskolor.

Jag hoppas få förtroendet att fortsätta arbeta för ett starkare studentförbund, med den progressiva politiken och medlemmarna i centrum.

Om ni har några frågor om min kandidatur kan ni nå mig på frida,gunnarsson@s-studenter.se.