Förbundssekreterare – Henrik Svensson

Jag heter Henrik Svensson och kandiderar till posten som förbundssekreterare. Jag kom att introduceras till arbetarrörelsen via fackförbundet Kommunal när jag arbetade inom hemtjänsten efter gymnasiet. Som ung och arg togs jag in för att skolas på fackliga kurser. Jag bekantade mig med S-studenter för första gången under 2016 då jag gick Wigforssakademin och men min främsta tid som aktiv S-student har varit under min tid på Linköpings universitet där jag började politices programmet 2016. Jag skulle nog också vilja säga att Wigforssakademin var en bidragande faktor till varför jag sökte mig till universitet eftersom universitetsstudier inte varit något självklart inom min familj.

Det fantastiska med S-studenter är medlemmarna som med sitt engagemang bygger förbundet och formar dess politiska förslag. Inom S-studenter känner jag mig hemma, mycket på grund av att det finns plats för ideologi och idéutveckling, likt en bred kyrka som samlar många med högt i tak. Det är på kongress med S-studenter som jag under debatter funnit mig omvärdera tidigare ståndpunkter, främst på grund av den goda argumentation och polemiken som förts i talarstolen. [Med detta menar jag inte att jag är ideologiskt flyktig, jag står fast i min ideologiska övertygelse demokratisk socialist och socialdemokrat men kan förhålla mig pragmatisk till lösningarna].

Varför jag väljer att pausa studierna och söka förtroende av kongressen är för att jag vill vara med och utveckla det här förbundet, resa runt i studentsverige och vara med och organisera. Söka förtroende från er handlar också om att ta över stafettpinnen från de tidigare förbundssekreterare vars arbete jag hyser stor respekt för och se till att the show goes on. Under mina år i Linköping så lyckades vi åstadkomma en hel del som jag är väldigt stolt över. Vi ökade medlemsantalet i föreningen kraftigt, tog plats i kårfullmäktige och blev en förening som andra studenter kände till, vi prövade nya grepp för verksamheten som bar frukt. Jag tror att dessa erfarenheter och lärdomar kan komma till gagn i rollen som förbundssekreterare.

Min vision för förbundet är att utveckla vårt opinionsarbete, öka organiseringen och vitalisera studentpolitiken. Idag väljer många av Sveriges studenter att engagera sig, men oftast inte politiskt, även om den kunskap man förvärvar med sina studier är som klippt och skuret för att förändra världen. Vi i S-studenter måste fånga upp mer studenter i att se sin roll i samhället som akademiker som har stor möjlighet att påverka den framtida samhällsinriktningen. Många studenter runt om i Sverige söker sig till föreningslivet på universitet för att träffa andra och skapa minnen. S-studenter måste bli en naturlig del av studentlivet på varje lärosäte som tilltalar en stor skara studenter som vill utjämna klassklyftorna, se en grön omställning, ha en klassmedveten feministisk och antirasistisk politik, ha en högskolepolitik som förbättrar kvalitén på ens studier och som vill ta en öl efter plugget på en tisdag för att träffa andra likasinnade.

Som studentförbund besitter vi också en väldigt stor kompetens i och med våra medlemmar (medlemskap kan ju ses som en indikator på att man har en god analys av samhällsstrukturen och vill göra något åt den). Jag tror att vi kan utveckla former för att nyttja våra medlemmars kompetens mer och använda den till en än större opinionsbildande kraft i framtiden.

Vad jag tror kommer bli utmaningen för oss i framtiden är att hålla stånd mot nyliberala krafter men också konservativa som nu försöker göra mer anspråk på universiteten runt om i Sverige. Det konservativa förbundet uppger sig själva ha 500 medlemmar runt om i Sverige. Föreningar finns bland annat på Handels, KTH och i Lund. Detta är SDs trojanska häst in på universiteten. Uppsala har sedan länge haft Heimdal som lockar högertokar men jag tror att det kan bli en nationell organisering på universitet runt om i landet för mer konservativa tankar. Detta måste vi vara vaksamma på och bygga en strategi för att inte förlora mark på universiteten. Men även om jag tar upp detta som orosmoln så ser jag positivt på framtiden för förbundet. Vi har tydliga reformer som skulle förbättra för människor runt om i landet. Vi har en linje som gör upp med nyliberalism. Vi har fantastiskt kompetenta medlemmar och vi har en framtidstro som bygger på reformism.

Slutpladdrat för mig, har givetvis många fler tankar och idéer som jag gärna delat men det tar vi nästa gång vi ses i studentmyllan eller på kongressen! 

Namn: Henrik Svensson

Utbildning: Masterprogrammet i statsvetenskap 

Klubbtillhörighet: Linköping 

Ålder: 24 

Hemort: Grästorp