Ledamot förbundsstyrelsen – Emma Fastesson Lindgren

Jag heter Emma Fastesson Lindgren, är 24 år från Malmö och kandiderar till vice ordförande för S-studenter efter att ha blivit nominerad av Socialdemokratiska Ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm (SEK). Om kongressen beslutar om en annan kandidat vill jag fortsätta mitt engagemang i min nuvarande roll som ledamot i förbundsstyrelsen.

Mellan 2014–2017 studerade jag en kandidat i Business and Economics vid Handelshögskolan i Stockholm. Idag går jag en ettårig master i Public Diplomacy and Global Communication vid University College London.

Under året som förbundsstyrelseledamot för S-studenter har jag verkat som ekonomisk-politisk talesperson. I praktiken har det betytt att jag har drivit S-studenters politik i ekonomiska frågor, såsom genom att producera debattartiklar som har publicerats i såväl DN och GP som Tiden. Utöver detta har jag också varit en aktiv förbundsledamot genom att ha varit drivande i framtagandet av en ny kommunikationsplan, säkerställt att S-studenters fondreserv fortsätter att växa samt representerat förbundet vid Young European Socialists möte i London.

I en tid när socialdemokratin behöver finna svar på hur dessa ska bemötas anser jag att det blir allt viktigare att S-studenters röst i den socialdemokratiska rörelsen blir hörd och spelar en betydande roll. Genom en progressiv politik med ideologiskt djup, tillsammans med en villighet att ständigt pröva gamla idéer mot nya, kan förbundet spela en viktig roll i diskussionen om vilka vägar socialdemokratin ska ta för att finna lösningar på problem människor ser i deras vardag. Det är till just detta arbete jag vill vara delaktig i genom posten som styrelseledamot i S-studenters förbundsstyrelse för verksamhetsåret 2020–2021.

Under verksamhetsåret 2016–2017 verkade jag som tf ordförande för SEK. Föreningen hade då ungefär tio aktiva medlemmar och problem med nyrekrytering. Styrelsen utvecklade då en strategi för att sänka barriärerna och utveckla verksamheten genom att göra det lättare för vänsterstudenter att diskutera politik, oavsett hur länge man tidigare varit aktiv i politiken eller hur mycket tid man var beredd att lägga ner.

Strategin möjliggjorde för efterföljande styrelser att fortsätta arbetet och kraftigt öka antalet evenemang, vilket också resulterade i en stor medlemstillströmning. Idag har vi ett trettiotal aktiva medlemmar, varav flera driver opinion och arrangerar evenemang trots avsaknad av tidigare erfarenhet i arbetarrörelsen och med initialt tveksam inställning till politiska studentförbund. Genom att ge studenter möjlighet att engagera sig på olika nivåer har vi gett fler förutsättningar att våga ta steget och bli aktiva, vilket jag är väldigt stolt över.

Utöver mitt arbete med SEK har jag lång erfarenhet från ideellt engagemang i Svenska Skateboardförbundet, där jag sitter som förbundsstyrelseledamot. Jag har varit med från början och bidragit till att göra organisationen till vad den är idag, med över 23 000 medlemmar. Jag har särskilt fokuserat på att förbundet ska engagera fler unga, samt med att ge fler tjejer en plattform för att utvecklas i sitt åkande och få möjlighet att engagera sig i en demokratisk organisation.

Under valrörelsen 2018 arbetade jag som SSU Lenets kommunikationsombudsman, där jag ansvarade för distriktets kommunikativa strategi. Arbetet var mycket inspirerande och har stärkt mitt engagemang för arbetarrörelsen ytterligare. Genom min erfarenhet från ideellt arbete och ett brinnande intresse vill jag verka för att stärka S-studenters ställning i politiken, som en tydlig röst för ekonomisk och social rättvisa.

Om ni har frågor eller funderingar, tveka inte att skicka iväg ett mail till contact@emmafastessonlindgren.com eller skriva till mig på sociala medier.

 

Nuvarande sysselsättning: Masterstudent

Tidigare uppdrag: Förbundsstyrelseledamot för S-studenters 2019–2020, tf ordförande SEK 2016-2017

Andra engagemang: Förbundsstyrelseledamot för Sveriges Skateboardförbund 2014-pågående

Hjärtefrågor: Finansiering av välfärden, studier för alla, progressiva kapitalskatter och pensionssystemet