Ledamot förbundsstyrelsen – Fredrik Strelert

Mitt namn är Fredrik Strelert och jag kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse då jag anser att vi befinner oss i en avgörande tid för socialdemokratin och vill vara med och bidra till en starkare och offensivare arbetar- och studentrörelse. Sedan jag började engagera mig politiskt för snart fyra år sedan har socialdemokratin varit på tillbakagång. Jag menar att S-studenter kan, bör och måste, vara en aktiv röst för att återvitalisera socialdemokratin och driva på för en aktiv reformpolitik som tar sig an den skenande ojämlikheten, välfärdskrisen och klimatomställningen. I en tid då socialdemokratin tappar i stöd, inte minst bland unga, kan S-studenter likt rörelser bland studenter och unga i andra länder spela en avgörande roll.

Jag är född och uppväxt i Lund i en välmående medelklassfamilj. Som ung fick jag dock tidigt insyn i de olika livsvillkor som präglar barn och unga beroende på vilket bostadsområde en växer upp i eller vilken skola en går på. Jag tror att denna insikt har gjort mig till socialdemokrat och demokratisk socialist och än idag blir jag arg när jag tänker på dessa orättvisor.

Som många andra i S-studenter hittade jag inte till politiken förens förhållandevis sent i livet. Men även innan mitt engagemang i S-studenter har jag varit föreningsaktiv inom min basketklubb i Lund. Från denna tid tar jag med mig ett starkt driv i allt jag tar mig an samt lärdomen att alla gemensamma aktiviteter handlar om samarbete och laganda.

Det var först under min studietid i Stockholm som jag kom i kontakt med S-Studenter och SSK där jag det senaste året varit ordförande och dessförinnan vice ordförande samt studieledare. Klubbengagemanget har lärt mig mycket som jag hoppas kunna ta med till arbetet i förbundsstyrelsen för att stärka bandet mellan förbundsstyrelsen och klubbarna. En sak som jag tar med mig från min tid i SSK är vikten av en verksamhet som är rolig, engagerande och öppen och där alla känner sig inkluderade. Jag hoppas att jag genom min erfarenhet från klubbverksamheten ska kunna bidra till att S-studenter som organisation kan växa och välkomna fler nya medlemmar till vår rörelse.  

Jag har tidigare pluggat statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap, först på Lunds universitet och sedan på Stockholms universitet. Sedan snart 3 år har jag jobbat för Socialdemokraterna i Region Stockholm, först som pressekreterare och sedan som politisk sekreterare med fokus på hälso- och sjukvårdspolitik. Med min erfarenhet som pressekreterare hoppas jag kunna bidra till att synliggöra förbundet mer medialt, något som jag tror är avgörande för att kunna få genomslag för våra idéer och nå ut till fler. 

Jag brinner även för att jobba med politikutveckling och policyfrågor och min erfarenhet från Region Stockholm där Moderaterna styrts sedan 14 år har gett mig insikt i hur marknadifieringen av välfärden slår emot jämlikheten, kvalitéten och personalens arbetsvillkor och autonomi. Detta gäller däremot inte bara sjukvården utan på område efter område från skolan och bostadsmarknaden, till posten och järnvägsunderhållet, har marknadsstyrning och privatiseringshets lett till försämrad samhällsservice. Jag hoppas kunna bidra till att S-studenter kan presentera ett tydligt alternativ till denna marknadifiering som sätter människan i centrum, stärker välfärden och ökar jämlikheten.

Om ni har några frågor eller tankar så får ni mer än gärna höra av er!