Ledamot förbundsstyrelsen – Martin Pudaric

Mitt namn är Martin Pudaric och jag är för närvarande förbundsstyrelseledamot med ansvar för internationell politik. Jag blev invald i förbundsstyrelsen på kongressen 2019 och har nu snart fullgjort mitt första år, och inledningsvis vill jag säga att det har varit en ynnest att få vara delaktig i arbetet med att utveckla och stärka detta viktiga förbund. Jag har personligen, likt många andra kamrater i förbundet, känt en stor oro över den politiska utvecklingen i vårt land och då i synnerhet kring vårt partis tendens att prioritera kompromissande framför agitation och nödvändiga socialdemokratiska reformer. Jag kan nog knappt beskriva hur viktigt det har varit för min personliga politiska låga att, i tider av januariavtal och kompromisser, få representera ett förbund som utgör ett ständigt flås i nacken på partiet med krav på mer progressiv och klassbaserad politik. Jag har blivit nominerad av min hemklubb för ett andra år i förbundsstyrelsen och skulle mer än gärna, förutsatt att jag har medlemmarnas och kongressens förtroende, fortsätta att utveckla detta förbund som jag anser fyller en väldigt viktig roll inom svensk politik och inte minst inom arbetarrörelsen.

När jag kandiderade till förbundsstyrelsen för ett år sedan skrev jag en ganska utförlig presentation av mig själv och mina tidigare erfarenheter. Jag tänkte därför ägna årets kandidattext till att i större utsträckning prata om året som varit samt året som kommer, men för den som är mer intresserad av mig som person så finns förra årets kandidattext på denna blogg, bara några klick bort.  Som jag nämnde inledningsvis så har jag under året som gått varit ansvarig för det internationella arbetet i förbundet. Arbetet har bland annat mynnat ut i att förbundet anordnat resor till Palestina/Israel samt Bryssel, skrivit artiklar på temat internationell politik, utvecklat vårt samarbete med SSU och andra systerorganisationer etc. Tidigare har det inom förbundet funnits flera olika nätverk inriktade på internationell politik på ett eller annat sätt, men med tiden har de medlemmar som varit engagerade i nätverken ”växt ur” förbundet och med det har nätverken antingen blivit inaktiva eller fortsatt sin verksamhet mer självständigt gentemot förbundet. I förbundsstyrelsen har vi därför diskuterat behovet av en omstart av den utrikespolitiska verksamheten, vilket också leder mig in på nästa ämne d.v.s vad jag gärna hade lagt tid på förutsatt att kongressen vill ge mig förtroende för ytterligare ett år i förbundsstyrelsen.

Den första prioriteringen är att fortsätta förnya förbundets utrikespolitiska verksamhet. En tråd har skapats i gruppen Aktiv i S-studenter där medlemmar har fått anmäla intresse för att delta i uppstarten av ett utrikespolitiskt nätverk, och med tiden är tanken att detta nätverk ska utvecklas till ett forum/en plattform för utrikespolitisk verksamhet och diskussioner inom S-studenter. Vidare ser jag även ett behov av att prioritera kampen för att alla våra klubbar ska få tillträde till de högskolor/universitet där dom är verksamma. Ett studentförbund som inte kommer in på universitetet är ungefär lika potent som ett fackförbund som inte får komma in på arbetsplatser och för att vårt förbund på allvar ska kunna hävda sig inom såväl arbetarrörelsen som den svenska politiska debatten krävs det vi att vi gör en ordentlig insats mot denna antidemokratiska tendens som på senare år fått fäste på allt fler högskolor och universitet. Avslutningsvis vill jag även se att förbundet stärker sitt arbete för att uppnå en bredare representation, i synnerhet bland de förtroendevalda. I en tid då SCB:s siffror pekar på att allt fler med utländsk bakgrund läser på universitetet tycks vårt förbund få allt färre representanter med utländsk bakgrund, en utveckling som jag personligen gärna ser att vårt förbund under det kommande året lägger stor vikt vid att bryta. 

Det var allt för mig, ett stort tack till dig för att du läste min kandidattext! Skulle du ha några frågor eller funderingar får du gärna höra av dig till mig på martinpudaric@gmail.com så svarar jag så fort jag kan!