Ledamot förbundsstyrelsen – Sofia Hvittfeldt

Jag heter Sofia Hvittfeldt och kandiderar till ledamot i S-studenters förbundsstyrelse. Jag är 28 år gammal och född och uppvuxen i bohuslänska Uddevalla. Nu bor jag i vackra Bergsjön i Göteborg. 

Jag gick med i S-studenter 2014 när jag studerade freds- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet. Jag gick med i S-studenter för att jag vill vara med och driva progressiv politik och frågor som är viktiga för studenter. Under åren har jag haft förmånen att vara styrelseledamot och vice ordförande för Laboremus i Uppsala  och senare styrelseledamot och ordförande för GSHF i Göteborg. För närvarande är jag en av koordinatorerna för S-studenters Burma-nätverk och ersättare i Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. S-studenter har varit kärnan i mitt engagemang under merparten av mitt politiska liv och otroligt viktigt för min politiska utveckling. Det hade varit väldigt roligt att få ta mitt engagemang ett steg vidare till förbundsstyrelsen för att där vara med och utveckla S-studenter som förbund.

Jag blev socialdemokrat av flera anledningar och en viktig sådan var välfärdsfrågorna. För mig har det alltid varit självklart att välfärden måste finnas till för alla oavsett storlek på plånboken och att klassamhället måste bekämpas med en stark omfördelningspolitik. Det handlar ytterst om att människor inte bara ska ha samma rättigheter utan också samma möjligheter och friheter. Det är bara så vi kan ha ett jämlikt och rättvist samhälle på riktigt. En annan anledning var mitt stora intresse för internationell politik och solidaritet samt nedrustning. Detta engagemang har resulterat i att jag har gjort praktik i Sydafrika genom Palmecentret och även två fältstudier i Palestina. I en globaliserad värld krävs globala lösningar och det måste alltid finnas tydliga röster för internationell rätt och solidaritet. Särskilt asylrätten måste värnas.

Mitt mångåriga engagemang inom S-studenter, samt de olika roller jag har haft, har gett mig väldigt god kunskap om internationella frågor, organisation, organisering och kommunikation. Jag skulle gärna vilja arbeta med någon eller flera av dessa frågor i förbundsstyrelsen. Jag tycker om att skriva debattartiklar, bedriva studier och utarbeta strategier för hur olika frågor kan drivas. Det som också driver mig är vetskapen om vilken viktig roll studenter spelar i samhällsutvecklingen. Studenter har alltid visat vägen framåt och utgjort den progressiva och offensiva kraften både i Sverige och utomlands. Detta måste bibehållas och därför måste S-studenter fortsätta att vara den röda kilen i den gråa massan. Nu, med dagens högervindar och populism, behövs mer än någonsin en tydlig socialdemokratisk röst för progressiv politik och internationell solidaritet. Socialdemokratin måste alltid vara den självklara motsatsen till högerns politik och den ska sätta dagordningen och aldrig anpassa sig. I detta spelar S-studenter en stor roll.

Har ni frågor får ni gärna höra av er till sofia.ellinor.hvittfeldt@gmail.com