Vice ordförande – Emma Fastesson Lindgren

Jag heter Emma Fastesson Lindgren, är 24 år från Malmö och kandiderar till posten vice ordförande för S-studenter efter att ha blivit nominerad av Socialdemokratiska Ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm (SEK). Mellan 2014–2017 studerade jag en kandidat i Business and Economics vid Handelshögskolan i Stockholm. Idag går jag en ettårig master i Public Diplomacy and Global Communication vid University College London.

På kongressen 2019 valdes jag till förbundsstyrelseledamot. Under året har jag verkat som ekonomisk-politisk talesperson för S-studenter. I praktiken har det betytt att jag har drivit S-studenters politik i ekonomiska frågor, såsom genom att producera debattartiklar som har publicerats i såväl DN och GP som Tiden. Utöver detta har jag också varit en aktiv förbundsledamot genom att ha varit drivande i framtagandet av en ny kommunikationsplan, säkerställt att S-studenters fondreserv fortsätter att växa och representerat förbundet vid Young European Socialists möte i London.

Som vice ordförande vill jag lägga speciellt fokus på två delar av S-studenters verksamhet. För det första är mitt mål att förbundet ska växa i medlemsantal genom en långsiktig värvningsstrategi. Förutom att förbundet bör utveckla en nationell digital värvningsstrategi bör klubbar över hela landet ges de verktyg som behövs för att skapa en attraktiv verksamhet med låga trösklar. Det kan till exempel handla om att hjälpa till med kontaktarbete mot föreläsare och finansiellt stöd för sponsring av lokala arrangemang på sociala medier. S-studenter ska vara en plats där man både kan lära sig att skriva motioner och bara ta en fika för att diskutera det politiska läget.

För det andra vill jag stärka S-studenters unika roll i arbetarrörelsen och utöka vårt mandat i den politiska debatten. Vi befinner oss mitt i en mandatperiod med ett bindande januariavtal. Det är dags att blicka inåt och utveckla den politiken som behövs för att stärka Sverige i längden. Våra medlemmar är akademins framtid och besitter kunskaper i mängder av forskningsdiscipliner. Detta gör vår medlemsbas unik i folkrörelsen och är en enorm styrka för både politikutveckling och opinionsbildning. 

Som vice ordförande vill jag därför fortsätta arbetet med att tillsätta policygrupper. Genom dessa grupper kan vi engagera fler medlemmar i nationella sammanhang samt utveckla skarpa politiska förslag. Dessutom vill jag utreda möjligheten för S-studenter att producera årliga rapporter. Dessa rapporter ska användas för att ge tyngd till S-studenters politik men även ge möjligheten till medlemmar att lära sig mer produktion av opinionsbildande material.

Utöver har S-studenters kansli genomgått större förändringar de senaste åren. Arbetet som tidigare delades på tre är idag ansvaret för två personer, förbundsordförande och förbundssekreterare. Om kongressen ger mig förtroendet vill jag att rollen som vice ordförande används för att stötta kansliet och att mer ansvar läggs på förbundsstyrelsen. 

Jag har valt att kandidera för att jag ser stor potential i vår rörelse. Mitt år i förbundsstyrelsen har varit otroligt givande och jag hoppas och tror att min tidigare erfarenhet som klubbordförande, SSU-tjänsteman och förbundsstyrelseledamot i Sveriges Skateboardförbund har bidragit till S-studenters organisation och verksamhet. Nästa år vill jag fortsätta arbetet att stärka S-studenters ställning i politiken, som en tydlig röst för ekonomisk och social rättvisa.

Om ni har frågor eller funderingar, tveka inte att skicka iväg ett mail till contact@emmafastessonlindgren.com eller skriva till mig på sociala medier.

Nuvarande sysselsättning: Masterstudent

Tidigare uppdrag: Förbundsstyrelseledamot för S-studenters 2019–2020, tf ordförande SEK 2016-2017

Andra engagemang: Förbundsstyrelseledamot för Sveriges Skateboardförbund 2014-pågående 

Hjärtefrågor: Finansiering av välfärden, studier för alla, progressiva kapitalskatter och pensionssystemet