Vice ordförande – Jakob Segerlind

För snart ett år sedan valdes jag in som ledamot i S-studenters förbundsstyrelse där jag främst varit ansvarig för ekonomisk och energipolitiska frågor. Jag söker nu förtroende av förbundets medlemmar som vice ordförande. 

Jag har mina rötter i Linköpingsklubben och har studerat nationalekonomi och statsvetenskap på Linköpings universitet i drygt två år. Jag har länge varit engagerad i ett brett spektrum av olika politiska frågor vilket jag tror vore en stor tillgång som vice ordförande. Frågor som rör ekonomisk ojämlikhet och Sveriges katastrofala bostadsbrist återvänder jag ofta till. 

Idag är både ordförande och förbundssekreterare tvungna att bo och verka i Stockholm av praktiska skäl. Jag tror att det är av principiell vikt att nästa vice ordförande kommer från en annan del av landet för att motverka att för stor tonvikt läggs vid Stockholm. Jag hoppas därför kunna komma med andra perspektiv och knyta klubbarna utanför Stockholmsområdet närmre förbundsstyrelsens presidium. Därför tänker jag att min anknytning till Linköping kan bli en tillgång för förbundet. 

Socialdemokratin och arbetarrörelsen i befinner sig i en mycket svår situation där vårt stöd bland väljare rasar samtidigt som vi är fastbundna vid ett avtal som accelererar kollapsen. Det svaga stödet kan leda till knaprare resurser för vår rörelse och då kommer det bli viktigt för oss att framhäva vår nyckelroll inom partiet. Jag anser att denna roll bör vara att fortsätta vara en brygga mellan arbetarrörelsen och akademin. Som studenter har vi även stora möjligheter att locka fler unga till socialdemokratin som idag har enorma problem med att locka yngre. Enligt en av Novus undersökningar stöttar endast 18% av unga kvinnor i Sverige och knappt 8% av unga män vårt parti. Jag tror att S-studenter kan vända den trenden. 

För att kunna vända den trenden måste partiet emellertid ge oss fortsatt möjlighet till inflytande. I rollen som vice ordförande hoppas jag därför få tillfälle att arbeta tillsammans med Malin för att stärka förbundets ställning och göra studenternas röst hörd inom partiet. 

Som jag tidigare nämnt har jag ett extra stort intresse för bostadsfrågan och jag tror även att det är en fråga där vi som förbund kan bygga legitimitet. Dels på grund av att bristen på bostäder slår synnerligen hårt mot Sveriges studenter men även för att det ger oss möjlighet att kroka arm med andra delar av arbetarrörelsen likt hyresgästföreningen. Jag tror att det är en väg för vårt förbund att framhäva vår plats inom socialdemokratin samtidigt som progressiva lösningar på bostadskrisen kan locka en generation unga till Socialdemokraterna. 

Jag ser fram emot kongressen och hoppas att jag får ert stöd!