Ledamot i förbundsstyrelsen – Johan Nilsson Alsterbåge

Tjenare!

Jag heter Johan Nilsson Alsterbåge och jag kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse. Jag är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Solna men pluggar för närvarande på Mittuniversitetet i Sundsvall. Efter att ha pluggat ämneslärarprogrammet i ämnena samhällskunskap och historia och för ett tag sedan fått examensarbetet godkänt utvecklar jag nu mina historiestudier vid lärosätet. Det kändes rimligt att fylla på med lite mer. Mitt politiska engagemang började i fyra olika instanser nästan samtidigt. Det började inom både moderpartiet, SSU och S-studenter där mitt första mål blev att återstarta S-studenter på Mittuniversitetet som under en längre tid varit inaktivt. Nästan samtidigt blev jag också vice-ordförande för studentkåren och så småningom tillförordnad ordförande. Jag fick där ett stort arbetsgivaransvar. I samma veva hade jag alltså anslutit mig helt och hållet till socialdemokratin, både s-studenter, SSU och moderpartiet.

För närvarande är jag ordförande i den lokala s-studenterföreningen samtidigt som jag sitter i styrelsen i Socialdemokraterna Nacksta. Därutöver har jag några kommunala förtroendeuppdrag i nämnd och tingsrätt som jag troligen nu efter kyrkovalet kommer att kombinera med lite uppdrag inom kyrkan. Det kan låta som mycket, men inget är mycket när man arbetar för en jämlik och rättvis framtid! 

Drivet bakom mina ambitioner är en längtan efter att få göra Sverige mer socialdemokratiskt och se till att vårt samhälle blir mer jämlikt och att välfärden bevaras. I förhållande till det studentpolitiska yttrade detta sig i den fasta åsikten att alla skall kunna studera vidare, vare sig det är på universitet/högskola, komvux eller på gymnasiet. Jag vill inte leva i en värld där kostnader för bostäder och studieavgifter dikterar var man kan plugga trots att man blivit antagen. Men för att kunna bevara ett någorlunda fungerande system där vissa möjligheter finns och så småningom förbättra det så måste man ta ställning för socialdemokratin och för studenters rätt i samhället. Det är därför också av yttersta vikt att så många studenter som möjligt åtminstone ges möjligheten att sträva för en socialdemokratisk och jämlik skola. 

Det nya omställningslånet som införts är ett steg i rätt riktning. Emellertid anser jag att det är fel att studenter med studielån och/eller annuitetslån finansierar detta i form av höjd ränta. Adderat med de höjda administrationsavgifterna blir det enormt kännbart den dag lånet ska betalas tillbaka. Räntevapnet kommer minska efterfrågan på att studera, vilket inte bidrar till sänkta klyftor. 

Vi som S-studenter måste synas ute på universiteten och vi måste driva vår studentpolitik och opinionsbildning, annars är risken stor att det snart kommer att införas studieavgifter på våra högskolor och att endast de med tillräckliga ekonomiska resurser kan vidareutbilda sig. Det är inte ett samhälle som jag vill leva i och därför skulle jag som ledamot i förbundsstyrelsen göra allt i min makt för att se till att vi som rörelse och studentförbund växer och att vi får allt mer utrymme både i realpolitiken och i studentpolitiken. 

Med förhoppningar om ert förtroende,

Johan Nilsson Alsterbåge