Ledamot i förbundsstyrelsen – Sixten Svanberg

Sixten heter jag och är 25 år fyllda. Idag gör jag praktik på Kommunal men de senaste åren har jag pluggat statskunskap och arbetsrätt i Uppsala. I våras avgick jag som ordförande för Laboremus och på årsmötet blev jag nominerad till ledamot i förbundsstyrelsen. Sedan min flytt till Uppsala och min första ordentliga kontakt med förbundet har jag varit aktiv s-student. Än är jag inte riktigt beredd att avsluta den tiden. Anledningarna är flera. 

Jag har S-studenter och Laboremus att tacka för mycket. Skolningen jag fått i politik och samhälle kommer jag att bära med mig hela livet. Vår del av arbetarrörelsen är en fantastisk skola för oss unga röda. Det måste den fortsätta att vara. För mig känns det viktigt att få vara delaktig i att ge tillbaka samma skolning som jag fått, men till nya s-studenter.

Framför allt har jag inom förbundet och inom rörelsen fått lära mig att skriva politiskt.
De senaste åren har jag suttit i Libertas redaktion och i år har jag också gått Aftonbladets ledarskribentutbildning. I förbundsstyrelsen tror jag att jag kan bidra med de kunskaper jag fått därifrån. Vårt förbund behöver synas och höras mycket för att få genomslag för vår politik. Opinionsbildningens vikt och kraft kan inte underskattas. Speciellt inte inför det kommande valåret. 

Skolning och opinionsbildning är dock bara två av benen i vår verksamhet. Framgångsreceptet har för socialdemokratin historiskt varit att ta politiken närmare människorna genom folkrörelsearbete. Som studentförbund är vi aktiva i en del av samhället som ingen annan del av arbetarrörelsen på samma sätt kommer åt. Våra klubbar och förbund är redan duktiga på att utforma verksamhet som passar in i studenternas vardag. Men vi kan nog bli ännu bättre.  

Att som förbund vara både en effektiv opinionsbildare och en levande folkrörelse är det ultimata målet. Får jag låna en plats i förbundsstyrelsen tror jag att jag skulle kunna bidra med både mitt intresse för opinionsbildning och folkrörelsearbete. Vår förbund har unika möjligheter. Jag vill därför mer än gärna vara med och utforma vår framtida verksamhet.