Ledamot i förbundsstyrelsen – Elfva Barrio

Kamrater och vänner! 

Mitt namn är Elfva Barrio, jag bor i Lund och är 24 år gammal. Hit flyttade jag för sex år sedan för att påbörja mina studier i statsvetenskap. Jag är en person som gillar att skriva, gå ut på klubb och läsa bra böcker. Men framför allt annat är jag demokratisk socialist. Jag fann arbetarrörelsen genom Lunds socialdemokratiska studentklubb, LSSK. Klubben blev ett centrum för att kunna utveckla ett slags politiskt mod. Jag minns fortfarande känslan av min allra första kongress då polletten ramlade ned och jag förstod: det här är mitt hem. Sedan dess har jag varit fortsatt aktiv i studentförbundet, men även i s-kvinnor och i partiet. 

För åldersgruppen 18–21 var vi inte det största partiet i valet 2018. Att fånga ungas engagemang är något vårt förbund har en nyckelroll i. Studenter har ju historiskt sett varit drivande i politisk förändring – jag tror att vi kan vara det igen. För det krävs ett fortsatt och fördjupat arbete i politisk idéutveckling men även en offensiv opinionsbildning. Fler ska känna till oss och fler ska se oss som en självklar aktör i det politiska samtalet. Socialdemokratin måste fortsatt vara det självklara valet för de människor vi säger oss representera.

För att uppnå en större genomslagskraft behöver vi först och främst fortsätta driva på om högskolepolitiska frågor. Detta är något jag har en mångårig erfarenhet av, såväl inom LSSK som samhällsvetarkåren vid Lunds universitet. Vi behöver fler lärarledda timmar, ett CSN som räcker och, framför allt, fler studentbostäder till rimliga priser. Dessutom behöver samhället se till att fler som inte har föräldrar som är akademiker har samma möjlighet till högre utbildning. Trots att vi i teorin har lika tillgång till högskolestudier genom bland annat studiemedel är klassamhället tydligt: medelklassens barn studerar vidare i mycket högre utsträckning än andra. Den socioekonomiska snedrekryteringen måste brytas.

Men för att verkligen cementera oss som en politisk kraft bland unga vuxna behöver vi fortsätta höja vår röst i andra politiska frågor. Vi är ett förbund som kan samla dem som inte längre är tonåringar men inte heller är fullvuxna. S-studenter är trots allt ett sidoförbund till Sveriges största parti. Vi borde synas och höras mer.

För mig är det centralt att kämpa för två grundpelare i uppbyggandet av det jämlika samhället: en kvalitativ och kompensatorisk skola samt en tillgänglig bostadsmarknad. Vinster i välfärden är förödande för att skolan ska uppnå sitt uppdrag – det vet vi ju alla. Där kommer förhoppnings partiet ställa sig på rätt sida på kongressen i höst. Riskkapitalisternas övertag av bostadsmarknaden spär på ojämlikheten i samhället i rapidfart. I mitt hemland Spanien bor unga vuxna i genomsnitt hemma hos sina föräldrar tills de är 30 för att de inte har råd med hyran. Det är en direkt konsekvens av arbetsgivares dominans på arbetsmarknaden och en bostadsmarknad som fallit offer för nyliberala experiment. I Sverige har fler och fler unga svårt att kunna flytta hemifrån. Skräckexemplet Spanien får inte bli en vardag även här.

Med det sagt kandiderar jag härmed till S-studenters förbundsstyrelse. Jag vill vara delaktig i den politiska rörelsen som har givit mig så himla mycket. Tveka inte i att höra av dig om du har några frågor.