Ledamot i förbundsstyrelsen – Johan Ekegren

Hej kamrater,

Under lång tid har nog många känt att socialdemokratin varit på tillbakagång. Konservativa opinionsvridningar och en långtgående högersväng från socialdemokratin har fått många att ge upp tanken på att vi kan skapa det starka samhället som valaffischerna utlovar. Men jag är övertygad om att socialdemokratin står inför ett vägval och att vi i S-studenter kan vara en stark röst för en progressiv förändring. Vi ska vara den röda kilen i den gråa massan. 

Jag heter Johan Ekegren och kandiderar till förbundsstyrelsen. För 26 år sedan föddes jag i Västerås där jag även växt upp. Västerås förklaras ibland som en förvuxen småstad och jag tror att det fick mig att bli socialdemokrat. Staden är så pass stor att socioekonomiska skillnader tydligt syns mellan stadsdelar men samtidigt så pass liten att småstadsmentaliteten gör sig påmind i form av rasism och sexism. Utan att veta exakt vad socialdemokratin var inser jag nu i efterhand att jag blev socialdemokrat i den miljön. Det var något skevt med att folk fick olika möjligheter bara på grund av att de kom från ett visst område och något hemskt i att rasistiska och sexistiska strukturer levde vidare i vardagens samtal och dåliga skämt. 

Min bakgrund, är som många andra S-studenters, att jag blev aktiv väldigt sent. Det var inte förrän jag började plugga på Stockholms universitet och kom i kontakt med SSK hösten 2018 som jag faktiskt insåg att jag var socialdemokrat. SSK och S-studenter var det forum där jag kände att jag fick utlopp för mitt politiska engagemang. Sedan dess har jag hunnit sitta i SSK:s styrelse som studieledare, vice ordförande och nu som ordförande. Det är en ynnest att få vara med och utveckla en klubb, arrangera föreläsningar, studiecirklar och valvakor. Kampanja i kårval och EU-val, värva nya medlemmar och till och med lyckas att få SSK att växa som klubb under en pandemi. Jag hoppas att få möjligheten att föra vidare de här erfarenheterna till förbundsnivå.

Som student i Stockholm gör sig bostadskrisen sig ofta påmind och därför har jag under mina aktiva år brunnit för att föra den bostadspolitiska frågan framåt. I studentkåren på Stockholms universitet har jag varit med i många år för att driva bostadsfrågan genom kåren upp mot region och kommun. Inledningsvis var det många som var skeptiska och som inte trodde att vi kunde påverka bostadssituationen för studenter – men vi har bevisat motsatsen. Bostadsfrågan har idag en naturlig del i opinionsbildningen av Stockholms förenade studentkårer, Stockholms universitets studentkår och nu pratar även regionpolitiker om ett nytt studentbostadsprojekt i Stockholmsregionen. Det bevisar att ihärdighet, aktivt kampanjande och tålamod gör skillnad.  

S-studenter är ett fantastiskt förbund med många kvaliteter som vi måste utveckla och förbättra. Under det senaste året har vi sett en tillväxt i medlemsantalet och fler medlemmar får möjligheten att skriva sin första politiska rapport. Dessa trender är något som vi måste föra vidare. Nu när pandemin snart är slut så måste vi ställa oss på landets alla campus för att agitera och värva medlemmar. Vi måste se till att vår politik får starkt genomslag i opinionen med fler rapporter och debattartiklar. Alla har en politisk uppfattning och tycker att någonting måste förändras i samhället, vare sig det är stort eller smått. S-studenters uppgift är att organisera alla socialdemokratiska studenter på Sveriges lärosäten för att påverka socialdemokratins riktning i det 21:a århundradet. Jag känner mig taggad att göra vad jag kan för att förverkliga det – och hoppas på att få ert förtroende.

Har ni någon fråga eller fundering så får ni jättegärna höra av er, johan.ekegren@gmail.com.