Vice förbundsordförande – Adonay E Kidane

Kära S-student,

Vårt förbund har anor från i början av det förra seklet. I vårt förbund har unga akademiker från hela landet stött och blött tankar, idéer och förslag som idag fått brett genomslag i samhället. Det är något vi ska vara stolta över. Konsolidering av kunskap och möjlighet till förkovring är måhända studentförbundets främsta uppgift, och vi tar den på största allvar. 

Det var efter en stapplande termin i Lund som jag efter många år i civilsamhället kände att tiden var inne för att bli partipolitiskt aktiv. Jag gick med i Lunds socialdemokratiska studentklubb, LSSK, och blev där indragen i den studentrörelse vi tillsammans utgör. Mitt namn är Adonay E. Kidane, jag är 22 år gammal, läkarkandidat vid Lunds universitet och söker nu Ditt förtroende till att bli vice ordförande för det som kommit att bli mitt politiska hem.

Sedan sommaren 2020 har jag ingått i förbundsstyrelsen och varit ansvarig för utrikespolitik och internationella frågor. Som internationell ledare har jag under verksamhetsåret arbetat intensivt med att bredda och utveckla verksamhet på området. Vi har fördjupat samarbeten med Palmecentret, etablerat partnerskap med sydafrikanska och latinamerikanska studentorganisationer, genomfört ett flertal seminarier angående aktuella utrikespolitiska skeenden, medverkat vid konferenser och varit synliga i offentligheten och media, bland annat genom skarpa krav mot diktaturer. Det är viktigt att alla S-studenter kommer till sin rätt oavsett var man bor i landet. Därför har ett internationellt nätverk upprättats i syfte att entusiasmera och forma framtida skarpa utrikespolitiker. Tiden som internationell ledare har varit krävande, men ack så lärorik. 

Med erfarenheter från förbundsstyrelsearbetet och civilsamhället vill jag framgent bidra i en mer överblickbar roll. Starka klubbar är en förutsättning för ett vitalt förbund. Vi är inget toppstyrt storstadscentrerat särintresse likt sällskap på högerkanten – vi är en studentrörelse. Jag tror starkt på att förbundsstyrelsen ska bistå klubbarna i att skapa vägar för engagemang både lokalt och nationellt. Nätverksbyggande kan vara ett sätt, gemensamma konferenser och regionalt samarbete ett annat. Klubbarna är och förblir S-studenters främsta tillgång.

Förbundet framgångsrikt arbetat med att öka sin genomslagskraft i den allmänpolitiska debatten. Härvid kan vi göra mer. Våra hjärtefrågor såsom avgiftsfri tandvård, rättvist CSN och ökat bostadsbyggande ska bli reell politik. Valrörelsen 2022 ska förbundet stå väl rustat, såväl intellektuellt som hantverksmässigt, att driva på för progressiv politik på universiteten och högskolorna. Att formera ett presidium som icke enbart baseras i Stockholm tror jag är en utgångspunkt som gagnar den saken.

Lika svårt som det är lätt att förklara – jag blev socialdemokrat därför att socialdemokrati är den mest rationella och förnuftsenliga samhällsordningen. Låt oss nu övertyga resten av campus om detta uppenbara faktum.

Med skånska hälsningar och hopp om Ditt förtroende,

Adonay E Kidane

Hjärtefrågor: utrikespolitik, socialpolitik, brottsprevention

Specialämne: Hälso-och sjukvård

Utbildning: Läkarprogrammet

Klubbtillhörighet: Lund

Hemort: Bredäng