Vice förbundsordförande – Sofia Hvittfeldt

Hej kamrater!

Jag heter Sofia Hvittfeldt och söker ert förtroende att bli nästa vice ordförande. S-studenter har varit mitt politiska hem sedan 2014 då jag värvades till Laboremus och blev invald i styrelsen, först som ledamot med kampanjansvar och sedan vice ordförande. Efter en flytt tillbaka till Göteborg blev jag vald till ledamot och senare ordförande för GSHF. Sedan juni 2020 har jag haft privilegiet att vara förbundsstyrelseledamot med ansvar för miljö- och klimatfrågor. Jag är sedan i våras också ersättare i styrelsen för Västra Sveriges Arbetares Folkhögskola (VSAF). Min akademiska bakgrund är freds- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet (kandidat) och Internationell Administration and Global Governance (master) vid Göteborgs universitet.

Under min tid som ledamot i förbundsstyrelsen har jag deltagit i arbetsgrupperna för höstkonferens, kongress och ledarskapsutbildning för kvinnor. Det har varit väldigt roligt att få arbeta praktiskt med att planera och genomföra verksamhet! Jag har också omvärldsbevakat miljö- och klimatområdet och planerat en digital workshop om klimatkrisen. Dessutom har jag hjälpt till att förbereda uttalanden kring Palestina och Myanmar samt skrivit en debattartikel om klimatkrisen som publicerades i ETC.

Nästa år har vi ett val och en av sakerna som S-studenter bör fokusera på är opinionsbildning. För att kunna påverka debatten och få genomslag för vår politik måste vi synas i sociala såväl som traditionella medier. Jag tror det skulle finnas ett stort värde i att öka vårt arbete med opinionsbildning ännu mer i olika former. Det skulle också vara bra att fortsätta samarbeten med andra organisationer inom arbetarrörelsen i frågor där vi har gemensamma ståndpunkter, för att få större genomslag.

En annan anledning till att opinionsbildning är viktigt är för att högern har ett övertag i det mediala landskapet idag. De vänsterorienterade och progressiva mediaaktörerna är färre och det påverkar debatten och samhällsklimatet till högerns fördel. S-studenter kan och bör spela en ännu större roll. I opinionsbildningen kan jag bidra med min erfarenhet och vana av att producera texter som jag fått från att ha gått Aftonbladet och LO:s utbildning för progressiva skribenter, #ledarskriv, samt de debattartiklar jag skrivit under åren som aktiv i S-studenter.

En annan viktig sak är medlemsvärvningen. Under året har det pågått ett fantastiskt arbete med att värva och återvärva. Att vi under en pandemi har växt visar vår styrka som förbund och den ska vi bygga vidare på. Vi behöver inte bara mobilisera inför nästa val utan långsiktigt organisera oss och värva morgondagens ledare till S-studenter. För att uppnå detta behöver vi arbeta mer med att skapa låga trösklar till att börja värva. Då måste medlemmar få de verktyg och den stöttning som de behöver för att kunna bedriva kampanj och medlemsvärvning. Det handlar dels om argumentationsstöd för att känna sig bekväm i samtalen men också regelrätta metoder för att få folks uppmärksamhet och sen få dem att stanna i samtalet. I det andra ledet måste nya medlemmars engagemang fångas upp på rätt sätt för att de ska stanna i vår rörelse.

Jag har erfarenhet som kampanjledare för Laboremus och gick även S-studenters organiseringsutbildning 2018. Men framförallt har jag kampanjat i tre svenska valrörelser och två amerikanska valrörelser samt EU-val och kyrkoval.

Som vice ordförande för S-studenter skulle jag göra allt jag kan för att vårt förbund ska växa mer samt få större genomslag för vår politik.

Tack för att ni har läst min presentation! Hör gärna av er om ni har frågor: sofia.ellinor.hvittfeldt@gmail.com

 

/Sofia Hvittfeldt