Valberedningens förslag inför S-studenters kongress 2013

Kongressen 2012 valde Peter Fransson (LSSK, sammankallande), Fanny Eriksson (USHF), Klas-Herman Lundgren (Laboremus), Catharina Ullström (SSK), Teodor Eskilsson Almqvist (GSHF), Sara Fransson (Demos) och Sara Bertilsson (Spartacus) till att utgöra valberedning inför 2013 års kongress. Sara Bertilsson har ej deltagit i valberedningsarbetet.
Valberedningsarbetet har utgjorts av skypemöten, mailkonversationer samt två fysiska träffar i samband med hearing och framtagande av det slutgiltiga förslaget. Hela valberedningen står bakom nedanstående förslag.
Valberedningens förslag till stadgeenliga val:
Presidium
Ordförande:
Talla Alkurdi, SHS (nyval)
Förbundssekreterare:
Sverker Falk-Lissel, SSK (nyval)
Presidieledamot:
Daniel Johansson, LSSK (nyval)
Vi tror att det är tre personer som var och en besitter den kompetens som behövs för deras respektive poster. Vi tror dessutom att det är ett lag som kompletterar och stärker varandra.
Talla har ett mycket stort stöd i förbundet. Talla har tidigare suttit som tredje presidial och har stor insyn i och erfarenhet av arbetet i presidiet. Hon är dessutom ledamot i partistyrelsen för Socialdemokraterna och tar med sig den tyngden in i sin nya roll. Vår tilltro till Tallas politiska och analytiska förmåga är stor, och vi är övertygade om att hon kommer att leda ett idépolitiskt och starkt studentförbund till nya stordåd.
Sverker är en organisatoriskt driven jurist som tog steget in i socialdemokratin och S-studenter relativt nyligen. Han har inte suttit i förbundsstyrelsen för S-studenter tidigare men har gedigen erfarenhet från annat håll. Vi tror att Sverker kommer bidra med nytänkande, erfarenheter från sitt engagemang inom Vision och Amnesty samt ett starkt organisatoriskt driv. Vi tror att Sverker kommer att vara en driven och fokuserad förbundssekreterare som kommer bidra till ett stärkt studentförbund och skapa förutsättningar för en smart och fokuserad valrörelse.
Daniel har stor erfarenhet av S-studenter och av arbetarrörelsen. Han har suttit tre år i förbundsstyrelsen och bland annat lett förbundets arbete med eftervalsanalysen 2010 och med partiprogrammet 2013. Valberedningen tror att Daniel kommer att bidra med sin erfarenhet och kunskap, men också med ett starkt politiskt driv, med sin förmåga att sporra och utmana.
Vi i valberedningen tror att de tre ovan nämnda tillsammans kommer att utgöra en dynamisk trio där erfarenhet och nytänkande kan mötas och skapa förutsättningar för ett starkt och växande förbund. De tre personer vi föreslår är tre olika personer som har gemensamt att de åtnjuter stort förtroende och är drivna och skarpa. Vi tror att det kan bli hur bra och spännande som helst.
Förbundsstyrelsen, övriga ledamöter (bokstavsordning):
Nasra Nadja Ali, Malmö s-studenter (nyval)
Jesper Blomqvist, GSHF (nyval)
Thomas Edin, SHS (omval)
Veronica Engelmann, USHF (omval)
Elisabet Fjellström, Pantarei (nyval)
Yasmin Hussein, Laboremus (nyval)
Johanna Kullenberg, Axis Mundi (omval)
Ebba Ringborg, SSK (omval)
Henrik Trulsson, Spartacus (nyval)
Simon Vinge, SEK (nyval)
Libertas redaktör
Elinor Odeberg, SSK (omval)
Verksamhetsrevisorer
Sammankallande:
Anton Andersson, SSK (nyval)
Ordinarie:
Sanna Axelsson, S-studenter Malmö (omval)
Johan Lennartsson, Unikum (nyval)
Ersättare:
Karin Kolk, SEK (nyval)
Maja Brännvall, GSHF (omval)
Övriga nominerade som kandiderade:
Ordförande:
Milischia Rezai, Laboremus
Förbundsstyrelsen
Josefin Pasanen, Laboremus
Kent Svensson, Demos
Sofia Bohlin, Borås
Amanda Green, Karlstad
Klara Strandberg, LSSK
Fanny Johansson, LSSK
Amir Kianosh Taghian, Unikum
Maria Brehmer, SHS
Alexandra Aho, GSHF
Moa Westerlund, Spartacus
Också Jens Petersen (SSK) och Ellinor Odenberg (SSK) har nominerats till förbundsstyrelsen och förbundspresidiet men har under våren valt att inte kandidera till de posterna (Ellinor kandiderade istället till Libertas redaktör).
Valberedningens motivering till det lämnade förslaget
Valberedningens motivering till förslaget om ny förbundsstyrelse är att vi ser en fördel med att blanda nytt och gammalt och anser att den ledning som vi föreslår kommer att göra ett mycket gott arbete inför kommande valrörelser.
Vi vill tacka klubbarna för ett utmärkt nomineringsarbete och det är inte utan att vi önskat att det fanns fler platser att fylla. Vi vill också påpeka att alla nominerade till förbundsledningen är mycket kompetenta. Dock såg vi att det förslag vi lämnar har störst stöd inom vårt förbund, vilket är i linje med att valberedningen ska lägga ett valbart förslag enligt stadgan, liksom att det har störst möjlighet att aktivt jobba tillsammans som ett lag.
I vårt arbete, och slutgiltiga förslag, har aspekter såsom könsfördelning, mångfald, regional representativitet, olika klubbperspektiv och utbildningsinriktning i varierande grad varit vägledande, liksom naturligtvis de ramar som stadgarna satt upp för oss. Vi anser också att den kompetens som kandidaterna besitter och deras tidigare erfarenheter gör att de kompletterar varandra på ett mycket gott sätt.
Valberedningen vill även kommentera att vårt förslag innehar fler kvinnor än män. Då det föreslagna presidiet består av fler män, liksom att klubbarnas nomineringsarbete resulterade i en klar övervikt av nominerade kvinnor, ser valberedningen det som naturligt att detta speglar könsbalansen i förbundsstyrelsen som helhet.