Kandidatpresenation: Johan Ekström (förbundsstyrelsen)

Hej,

Jag heter Johan Ekström, är 27 år gammal, är aktiv i Socialdemokratiska studentklubben (SSK) i Stockholm och kandiderar till förbundsstyrelsen. Mina huvudsakliga studier har varit i näringsfysiologi vid Karolinska institutet och Stockholms universitet men jag har även hunnit samla några högskolepoäng i statistik och statsvetenskap. Inför de allmänna valen var jag kampanjsamordnare för stockholmsklubbarna och under tre månader jobbade jag som ombudsman på förbundets kansli vilket har gett mig en god inblick i S-studenters arbete och utmaningar. Idag är jag anställd i Haninge kommun som politisk sekreterare åt partiet.

Organisatoriskt vill jag arbeta för att vi framöver ska koppla samman värvningskampanjer med våra politiska utspel. På så vis kan värvningstillfällena kännas mer relevanta för våra befintliga medlemmar men också för personerna som vi försöker värva genom att ingången till att starta ett samtal blir mer naturlig. Samtidigt skapar det en möjlighet för oss att få större uppmärksamhet och genomslag för våra politiska ställningstaganden. Vidare så vill jag jobba för att möjliggöra mer erfarenhetsutbyten klubbar emellan under förbundets rådslag och konferenser. Många klubbar besitter erfarenheter av exempelvis framgångsrikt internt jämställdhetsarbete och lyckad bildningsverksamhet som kan vara värdefulla för resten av förbundet. Förutom att ett ökat utbyte kan leda till bättre klubbverksamhet har det också potentialen att skapa en starkare känsla av förbundstillhörighet bland klubbarna.

Mina politiska ambitioner är att arbeta för att S-studenter ska förbli en progressiv röst inom arbetarrörelsen men också att finna nya vägar för att omsätta vår politiska vilja till konkreta samhällsförändringar. Med det osäkra parlamentariska läget i riksdagen tycker jag att vi som förbund bör lyfta frågor och förslag som kan drivas igenom på regional och kommunal nivå där vi i många parlament styr med en progressiv majoritet.

Dagens politiska klimat är svältfött på idédebatt och socialdemokratin har svårt för att skapa och förankra sina egna problemformuleringar. Istället presenterar vi socialdemokratiska lösningar på borgerliga problem vilket ibland innebär att våra påstådda framgångar egentligen är misslyckanden. Socialdemokraterna och Sverige behöver ett nytt omfattande samhällsprojekt som visar på politikens möjligheter att skapa en bättre framtid och det är min övertygelse att S-studenter inte bara kan utan också behövs för att utforma detta. För att kunna ta itu med samhällets brister måste vi äga såväl frågorna som svaren och om jag får förtroendet att sitta i förbundsstyrelsen så kommer jag att kämpa för att så ska bli fallet.