Kandidatpresenation: Madeleine Bengtsson (Libertas redaktör)

Jag heter Madeleine Bengtsson, är 30 år och kandiderar om till redaktör för Libertas.
Anledningen till att jag ställer upp för omval är att jag tror att jag har kompetensen och resurserna som krävs för att vara redaktör. Rollen innebär att vara strategisk, kunna planera, vara kreativ och lösningsinriktad. Efter ett år som redaktör vet jag vad som begärs. Att göra tidskriften innebär såväl att upprätthålla en kontinuitet som att snabbt kunna hitta en oväntad lösning på ett akut problem. Att ena dagen föreläsa om politiskt skrivande, andra dagen korrläsa texter och tredje dagen arrangera ett seminarium på ABF. Min journalistutbildning och min erfarenhet av såväl redaktions- som ombudsmannaarbete har gjort mig väl lämpad för dessa uppgifter.
Det är de praktiska bitarna. Men framförallt handlar ju idédebatt om motsatsen till praktik. Om idéer, teorier, utopier. Jag ser ett skriande behov av idédebatt inom arbetarrörelsen och en enorm möjlighet att bedriva sådan i vår organisation. Vi som studenter om några ska gå i bräschen för debatten, komma med de djärva förslagen och de ideologiskt förankrade ställningstagandena. Om inte vi, som ännu inte är uppbundna av makten, gör det, vem ska då göra det? Det ligger i själva rollen som student att tänka nytt, större, principfastare och mer idébaserat än vad de pragmatiska realpolitikerna har möjlighet att göra.
Som redaktör för Libertas kommer jag att lägga stor vikt vid att inspirera till idépolitiskt tänkande och arbete i förbundet. Att skapa en kultur av livaktigt ideologiskt debatterande och där de stora frågorna får ta plats framför exempelvis plånboksdito.
Jag hoppas kunna bidra till en sådan utveckling genom att uppmuntra medlemmar till skrivande genom att besöka de aktiva klubbar som vill få ett besök och hålla en workshop för dem. Dessutom vill jag starta ett skrivarnätverk för personer som identifierar sig som kvinnor eftersom alltför stor andel av dagens skribenter är män.
Efter tre år i redaktionen har jag lärt mig vad det innebär att vara redaktionsmedlem. Det är ett stort ansvar, ofta krävande och otacksamt, men också fruktansvärt roligt och viktigt. Allt går inte att förändra med idédebatt, men väldigt mycket. Jag vill bidra och uppmuntra till de förändringarna.
Jag bor i Uppsala, pluggar i Stockholm (YH-utbildning för att bli researcher), är medlem i Borås S-studenter, skriver om teater och litteratur i Flamman, sitter i kulturnämnden i Uppsala kommun och skulle helst vilja jobba som filosof. Planerar att i höst starta en demokratiskola för barn i en stadsdel i Uppsala i samarbete med Unga Örnar.