Kandidatpresentation: Simon Andersson (Libertas redaktion)

Jag heter Simon, är 19 år och studerar på LTU. Sedan augusti 2013 har jag varit aktiv i S-studenter. Medlem i SSU har jag varit sedan 2010. Jag fick frågan innan kongressen 2014 om jag ville sitta i Libertas redaktion. Jag är glad att jag tackade ja till att bli nominerad. Det har varit ett roligt år med mycket idédebatt och påverkansarbete. Allra roligast har arbetet med antologin Provisoriska utopier varit och den resa till Sydafrika som jag och en annan i redaktionen fick möjlighet att genomföra i samband med detta.

 

Därför väljer jag nu att kandidera för ännu ett år i Libertas redaktion. Jag vill fortsätta att utveckla idépolitiken i socialdemokratin. Min starkaste drivkraft är behovet av en klassanalys som håller måttet för vår rörelse. Jag längtar efter en socialdemokrati som med klarsynthet ser på klassamhället, på patriarkatet och på alla de förtryckande strukturer som är inbyggda i samhället.

 

Det har – i vänstern i allmänhet och i socialdemokraterna i synnerhet – bildats en ganska okontroversiell kritik mot ”nyliberalismen”, mot ”ökade klassklyftor” etc. Med denna retorik menar vi att det inte är kapitalismen i sig som är problemet, utan att det är ”nyliberalismen”. Vi menar inte att det är klassamhället i sig som är bekymret, utan att motsättningarna inom detta system ökar.

 

Utan en ordentlig analys av de rådande förhållandena, blir vår rörelse uddlös och samhällskritiken platt. Jag förespråkar en reell idédebatt som vågar lyfta brännande frågor för vår rörelse. Vi kan med den ideologiska diskussionen stärka våra argument och på sikt utveckla partiets politik. I en tid där det politiska klimatet tycks vara allergiskt mot visioner, samtidigt som allt fler partimedlemmar lyfter behovet av ideologi, behövs Libertas och S-studenter.

 

Med de orden hoppas jag att kongressen vill ge mig förtroende för ännu ett år av idédebatt i Libertas!