Kandidatpresentation: Sofia Bohlin (förbundsstyrelsen)

Hej!

Mitt namn är Sofia Bohlin, jag är 23 år och boråsare. Jag pluggar Europakunskap på Göteborgs Universitet och skriver just nu på mitt examensarbete (på riktigt denna gången). På fritiden vräker jag i mig godsaker i sällskap av grymma brudar, leker med min hund eller sitter klistrad framför olika lagom seriösa tv-serier.

Jag har alltid deltagit i första maj-tåg men blev aktiv i arbetarrörelsen först 2006 i SSU där jag genom åren bland annat varit distriktsordförande, kassör och valledare. Jag sitter i kommunfullmäktige och utbildningsnämnden sedan 5 år tillbaka och kandiderade till Europaparlamentet 2014. För tre år sedan aktiverade jag mig i S-studenter framförallt då jag eftersökte mer idédebatt. Jag blev nyss omvald till ordförande för Borås S-studenter och är med och arrangerar denna termins Wigforssakademi.

Mitt engagemang grundar sig i en oro över vart samhället är på väg med en historiskt misslyckad arbetsmarknad, en skyhög ungdomsarbetslöshet och urholkade skyddsystem. En ilska över att så många vänder bort blicken när demokratiska, sexuella och fackliga fri- och rättigheter hotas, istället för att försvara dem. Det är frustrerande när det inte behöver vara så och därför engagerar jag mig för att bidra till en förändring. För en klasslös, feministisk och solidarisk värld utan över- och underordning, där alla får plats och alla behövs.

S-studenter är ett litet förbund med stor omsättning av medlemmar. Det sätter en extra press på organisationen att snabbt aktivera nya medlemmar och att samordna de olika klubbarna för att sprida idéer, erfarenheter och påverka politiken. Det är lätt att känna att man står ensam mot världen. Därför är det viktigt att vi utvecklar våra redan lyckade mötesplatser såsom vår- och höstkonferenserna, ledarskapsutbildningen för kvinnor och Wigforsakademin, så fler får ta del av dem och att vi bättre tar tillvara på tankar och ideér som lyfts. Men också skapa nya genom grundläggande medlemsutbildningar och ökat samarbete med andra delar av arbetarrörelsen. Jag har många idéer för hur vi ska kunna göra detta och skulle tycka att det vore roligt att vara med i det utvecklingarbetet!