Anton Jordås (förbundssekreterare)

 

Fakta

Född: 1992

Medlem i S-studenter sedan: 2014

Nuvarande sysselsättning: politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Huddinge

Tidigare uppdrag: förbundsstyrelseledamot i S-studenters styrelse 2015-2017

Andra engagemang: Instruktör på Friskis och Svettis

Politiska hjärtefrågor: framtidens studiemedel, pensionssystemet, sjukförsäkringen

Organisatoriska hjärtefrågor: valkampanj, värvning, verksamhetsutveckling

Bakgrunden till mitt engagemang och min kandidatur

Det tog ett tag innan jag förstod hur viktig ett s-märkt studentförbund är. I början av min medlemstid var jag mest med för att syskonen Kauranen tog emot mig med öppna armar när jag var på min första dörrknackning. Långt senare lyssnade jag på en poddserie från Sveriges radio som heter ”besluten som formade Sverige” där man beskrev processen kring införandet av särbeskattningen. Detta förändrade min bild av vår rörelse. Reformen hade jag hört talas om, och den förändrade i grunden Sverige till ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Jag hade däremot ingen aning om att det var inom SSK (socialdemokratiska studentklubben i Stockholm) som särbeskattningen såg dagens ljus för första gången. Tillsammans med S-kvinnor tog man strid efter strid och tillslut vann man. Särbeskattningen infördes och tack vare några medlemmar inom S-studenter fick patriarkatet gå på reträtt iaf ett litet steg. Detta fick mig att inse att S-studenter har en viktig roll att spela också i framtiden: vilken reform vi tar fajt för idag ska ses som en självklarhet imorgon? Med denna insikt som utgångspunkt valde jag att kandidera till förbundssekreterare.

Hur jag vill arbeta

Jag vill sätta de politiska reformerna och de politiska debatterna i centrum för vårt förbund och såhär tänkte jag göra:

  1. Tillgänglighet och engagemang. Om du som klubbist kan erbjuda en soffa, ett liggunderlag eller en säng så kommer jag! Jag, i en roll som förbundssekreterare, vill vara tillgänglig och närvarande i er klubb, om ni önskar. Jag kommer på medlemsmöte, bokar möte med AK-ordföranden, partidistriktet och ABF, jag håller föreläsning eller deltar i ett intressant panelsamtal. Jag gör det ni behöver! Jag har ett krav: att vi varje dag jag är på plats värvar eller återvärvar medlemmar under en timme eller två. Utan att vara många medlemmar kommer vi aldrig kunna bli den starka kraft, folkrörelse och påverkansaktör som S-studenter behöver utgöra i arbetarrörelsen.
  2. Reformism. Om särbeskattningen föddes i S-studenters lokala led så kan även nästa storavälfärdsreform göra det. Det måste vara studentförbundets roll att tänka de större tankarna men också att skapa de konkreta reformerna. Min övertygelse är att det kommer vara i klubbarna våra nästa stora jämlikhetsreformer kommer födas, men då behöver klubbarna rustas och bli ännu starkare. Det vill jag använda min tid som förbundssekreterare till att möjliggöra.
  3. Politisk skolning och ideologisk argumentation. S-studenter måste satsa på att slipa argumenten inför en tuff politisk tid. Jag vill aldrig igen höra argumentet ”men vi har ju majoritet”. Det är inte ett argument. Jag vill veta varför 6-timmars arbetsdag är din hjärtefråga eller varför det vore en katastrof att införa det nu. Jag vill att du har svar på de kluriga följdfrågorna. Jag vill att vi ska kunna vinna debatterna mot MST med bravus, och för det måste vi rusta oss. Svaren skaffar vi oss tillsammans när vi gör fel, tänker tillsammans och försöker igen. Arbetarrörelsen måste rusta sig med politisk skolning, särskilt när högern är så stark som den är nu. Vi måste ta fajten för vår ideologi och våra värderingar och då finns det inga genvägar. Utbildningen, bildningen och skolningen ska ha högsta prioritet när vi tar S-studenter in i framtiden. Inte minst i en kommande valrörelse.  Det vill jag se till.
  4. Stolthet och ihärdighet. Det finns en enorm kraft i våra rosor om vi bär dem med stolthet. Med den röda rosens kraft ska vi förändra gatan där vi bor, kommunen vår gata tillhör, landstinget, Sverige, EU och till sist världen. Dörrknackning för dörrknackning, reform för reform, motion för motion, årsmöte för årsmöte. Vi behöver höja stoltheten i vårt förbund och i engagemanget och vi kommer behöva arbeta ihärdigt och streta på. Jag räds inte det. Ge upp kommer aldrig vara ett alternativ.

Jag finns tillgänglig som förbundssekreterare om ni så önskar och jag uppskattar möjligheten att få ha presenterat min kandidatur i såväl hearings, möten som valberedningens kontakt.

Tveka inte att kontakta mig vid fortsatta frågor

Kamratligen,

Anton