Håkan Bernhardsson (Libertas redaktör)

Jag heter Håkan Bernhardsson, är 27 år och kandiderar till Libertas redaktör. Jag läser på masterprogrammet i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Min studiebakgrund är rätt brokig i övrigt, och jag har några poäng på de flesta fakulteterna i Göteborg. Jag har bland annat läst på journalistlinjen här och skrev min kandidatuppsats om den socialdemokratiska nyhetspressens fall.

Jag gick med i S-studenter 2012, satt på alla tänkbara poster i GSHF:s styrelse till 2015 och sedan i förbundsstyrelsen 2015-2017. Ett del av verksamhetsåret 2013-2014 var jag även adjungerad i Libertas redaktion. Numera lägger jag ungefär motsvarande en dag i veckan på förbundets digitala kommunikation.

Jag kandiderar till Libertas för att jag brinner för rörelsen och socialdemokratin, och för att jag personligen tycker så mycket om att skriva och klura på politik. Ambitionen om jag blir vald är att med hjälp av Libertas bidra till att höja bildningsnivån i rörelsen och stärka socialdemokratins idépolitiska dragningskraft.

Betydande delar av socialdemokratin har nästan tävlat om att göra så stort avkall på ideologi och politisk teori som möjligt. I stället ska ett pyrande samhällsbehov leda till en utredning och sedan ett förslag som implementeras i långsam ordning, för att i ett senare skede korrigeras med måtta. Politikens uppgift har blivit att lösa människors problem med myrsteg och helst inte förändra samhället under processen. Det bästa slagets företrädare har blivit den kompromissökande snusförnuftige och förtroendeingivande realpolitikern.

De pragmatiska praktikerna behövs nog också i partiet, men utan tänkande teoretiker och arga aktivister kommer socialdemokratin i bästa fall kämpa för att upprätthålla de samhällsinstitutioner som tidigare generationer byggt upp. Tänkare och aktivister förtjänar också utrymme, och Libertas är en given plats för det syftet. Men Libertas är även en plats där förbundets medlemmar ska tillåtas växa i både tänkande och skrivande.

Blir jag vald till redaktör kommer jag verka för att Libertas fortsatt ges ut till förbundets medlemmar i pappersform och bidra med vad jag kan om skrivprocessen till redaktionen och förbundet i övrigt. Jag har även ambitionen att öka materialet av det lite mer redaktionella slaget, vid sidan av opinionstexterna och de kulturella inslagen.

Det vore väldigt hedrande att få förbundets förtroende att leda Libertas under kommande verksamhetsår. Tillsammans kan vi göra vad vi kan för socialdemokratins behövliga idéutveckling.