Nils Norell (förbundsstyrelsen)

Mitt namn är Nils Norell och jag kandiderar till att bli ledamot av S-studenters förbundsstyrelse.

Jag har varit medlem i SSU sedan tidiga tonåren men blev S-student för lite drygt ett och ett halvt år sedan när jag flyttade till Linköping för att studera nationalekonomi. Redan första året fick jag förtroende att följa med på förbundskongress i Viskadalen och efter det har mitt engagemang inom S-studenter växt. Sedan i höstas sitter jag i styrelsen i min klubb tillsammans med fyra kloka och drivna personer som alla är måna om att vi ska växa som klubb. Och vi har vuxit i medlemsantal, men vi vill mer.

S-studenter har under året varit en tydlig röst när det gäller högre utbildning, psykisk ohälsa och en rad andra frågor. Vi kan, och ska vara, unga människors röst i ett samhälle som glider isär och som präglas av allt större ojämlikhet. Därför krävs det att vi talar högt och tydligt när borgerliga partier kräver individuella lösningar på kollektiva problem. Att få nyanlända i arbete är en stor utmaning för vårt samhälle men det löses inte av att en viss grupp får sänkt lön. Dels för att det riskerar att spilla över på hela arbetsmarknaden, dels för att det vore djupt orättvist.

För att lyckas stå emot denna kalla högerpolitik krävs det att vi blir fler. Därför ser jag det som en inspirerande utmaning att nå vårt ambitiösa medlemsmål där vi 2020 ska organisera en procent av landets studenter. Det kommer bli tufft men långt ifrån omöjligt. Jag tror att vi enklast når dit genom att driva vår egna politik ute på universiteten och inte genom att se till vad andra politiska rörelser tycker och tänker. Vi ska sätta agendan.

Givetvis ska vi under detta valår hålla ihop, men för mig finns ingen motsättning mellan att hålla ihop och tycka olika och att ha en livlig inre debatt. Snarare skulle jag säga att det är essensen av att vara en stor rörelse som söker svenska folkets förtroende. För när SSU upplevs som allt mer passiva i samhällsdebatten finns det ett tomrum att fylla, och den platsen menar jag att S-studenter bör ta. Gör vi det är medlemsmålet inom räckhåll.

Under hösten och vintern har jag i gott samarbete med Frida Gunnarsson och David Stenvall från förbundsstyrelsen skrivit tre debattartiklar om narkotika- och klimatpolitik. Det har gett mersmak och därför vill jag nu ta ytterligare ett steg och därmed få chansen att driva politik på förbundsnivå.

Skulle jag få förtroendet att ingå i förbundsstyrelsen skulle jag försöka driva frågor som handlar om makt och fördelningen av samhällets resurser. Vi har idag ett orättvist skattesystem som gör att den som har får äga medan den som inte har ska ägas och får ta det som blir över. Detta är fundamentala frågor som går in i all politik, om det så rör sig om välfärd, utbildning, arbetsmarknad eller frågor om inkludering. Detta vill jag försöka påverka och att få göra det som medlem av S-studenters förbundsstyrelse skulle därför vara en stor ära.