Ledamot förbundsstyrelsen – Agna Beslija

Hallå! Mitt namn är Agna Beslija och här har ni en fredsduva som har varit engagerad i både arbetarrörelsen och fredsrörelsen i lite mer än sex år. Den största anledningen varför jag valde att engagera mig politiskt var på grund av Sverigedemokraternas framgång. Samtidigt som främlingsfientlighet visade sitt fula tryne allt mer och på grund av alla världens konflikter stod det klart för mig att en anti-rasistisk organisering var nödvändig. Därför föll det sig även naturligt att jag skulle sluta upp bakom den största anti-rasistiska och politiska rörelsen – arbetarrörelsen.

Att som ung SSU:are kliva in i den politiska sfären innebar att jag förstod vikten av att skola nya generationer in i framtiden. Att skapa förutsättningar för demokrati och medborgarinflytande innebar allt från feminism, anti-rasism och HBTQ-aktivism. Vad som förenar arbetarrörelsen är vårt breda perspektiv och förmågan att kunna organisera människor från alla skikt i samhället. Hos oss spelar det ingen roll om du är rik eller fattig, svensk eller med en annan härkomst eller vem du väljer att älska. Vi kämpar alla för en och samma sak – jämlikhet och solidaritet.

S-studenter fann jag liksom när de flesta andra fann det. När jag påbörjade min högskoleutbildning var det stort för mig. Att komma från en familj som har mött krig, förtryck, rasism och helt ojämlika förutsättningar att skapa sig ett nytt liv i Sverige innebär höga trösklar att kunna ta del av samhällets frukter. Men här är jag idag tillsammans med andra kamrater. Och jag finns i Sveriges finaste studentklubb – Demos.

Mina politiska hjärtefrågor när det kommer till socialdemokratisk studentpolitik är det internationella och att vi måste fortsätta föra en progressiv, socialistisk politik. Vi har ett ansvar att fortsätta den socialdemokratiska kampen inom den konservativa akademins värld. Inte bara i Sverige utan världen över. Att det fortfarande är en klassfråga om du ska kunna ta del av högre utbildning, både här men även över landsgränser, är ett faktum. Vi har en stor möjlighet att organisera alla Sveriges studenter för en högskoleutbildning oberoende klass.

Genom internationella utbyten och genom träffar med motsvarigheten till socialdemokratin i andra länder förstod jag snabbt att socialdemokratin här för en mycket mer progressiv och radikal politik, tror det eller ej. Där fyller S-studenter tillsammans med resten av rörelsen en vital roll att för att skola och kommunicera med vår akademiska makt. Den socialistiska kampen förutsätter internationell solidaritet vilket innebär att våra samarbeten över gränserna fyller en nödvändig roll och även en roll som behöver stärkas.

Därför kandiderar jag till ledamot för förbundsstyrelsen. Jag hoppas att jag får ditt förtroende!