Ledamot förbundsstyrelsen – Jakob Segerlind

Mitt namn är Jakob och kommer ursprungligen från Stockholm där jag främst var aktiv i SSU Kungsholmen från och med 2016. Det var även inom SSU Kungsholmen jag fick mitt första förtroendeuppdrag i egenskap av kassör och senare ledamot i styrelsen. Jag trivdes väldigt bra under min tid i SSU Kungsholmens styrelse och jag lärde mig mycket om vad styrelsearbetet innebär samt hur det bör bedrivas på ett bra och effektivt vis. Det var även otroligt givande att lära även känna flera unga socialdemokrater. Det gav också en inblick i hur partiet är organiserat och hur medlemmar på bästa sätt kan gå till väga för att driva på förändring. En annan stor fördel med styrelsearbetet var möjligheten engagera sig i alla olika frågor som medlemmarna i föreningen var intresserade av. Vi anordnade folkbildande besök av EU-parlamentariker, organiserade mindre e-postkampanjer och skrev motioner för att förbättra situationen för Stockholms yngre arbetare.

En fråga som jag personligen drev var införskaffandet av en kommunal bemanningspool för att de hundratals unga som arbetar på timmar inom kommunen ska garanteras kollektivavtal och rättvisa villkor. Jag har egen erfarenhet av att vara anställd genom privata bemanningsföretag. De utnyttjar ungas utsatta situation på arbetsmarknaden för att sätta löner långt under avtalen och pressar i vissa fall arbetsplatser att inte erbjuda bemanningspersonalen fasta anställningar.

Idag är jag främst aktiv inom S-studenter vid Linköpings universitet där jag sitter i föreläsningsuttskottet samt deltar som klubbens representant i arbetarekommunen. I dessa roller arbetar jag med frågor som exempelvis kollektivtrafik och det offentliga rummet vilket i högsta grad påverkar alla Linköpings studenter. Jag är även aktiv inom kårpolitiken där jag driver frågor i egenskap av utbildningsbevakare. En av dessa frågor är en modernisering av den nationalekonomiska utbildningen i Linköping som dessvärre är hämmad en snäv neoklassisk diskurs, likt den nationalekonomiska utbildningen är på många andra lärosäten i Sverige.

Min erfarenhet är att det går att åstadkomma mycket på lokal nivå men jag tror att jag kan uträtta ännu mer på på riksplanet. En av de nationella angelägenheter som jag har ett stort intresse för är bostadspolitik. Det finns idag ett vakuum i den svenska debatten vad gäller tillräckliga och progressiva förslag som kan lösa ett av de största nyliberala haverierna sedan nittiotalskrisen. Jag anser att det är alla socialdemokraters förpliktelse att finna lösningar där marknaden har havererat, och min förhoppning är därför att S-studenter nationellt kan lyfta de politiska förslag som krävs av att avhjälpa krisen.

På Linköpings universitet pluggar jag Politicies, en blandning av statsvetenskap och nationalekonomi. Jag har länge varit intresserad av frågor som rör nationalekonomi och jag tror mitt starka intresse skulle vara en stor tillgång i mitt styrelsearbete då en bred sakkunskap är viktig när S-studenter ska synas i debatten. Sammanfattningsvis vill jag säga att jag hoppas att ni väljer mig då jag anser att jag har kvalitéer som skulle komma till god användning i S-studenters förbundsstyrelse.