Ledamot i förbundsstyrelsen – Ali Hamieh

Kära kamrater och S-studenter,

Mitt namn är Ali Hamie, jag är 22 år gammal och bor i Linköping. Jag flyttade hit för ett och ett halvt år sedan för att gå på min drömutbildning som civilingenjör inom teknisk fysik. Under den tiden som jag har pluggat här lyckades jag hitta ett hem hos S-studenter och partiet lokalt. På fritiden gillar jag att kröka samt vara social, träna och läsa om allt möjligt. Sedan jag började mitt politiska engagemang för några år sedan har jag fått möjligheten att idéutveckla och kanalisera min frustration över samhället på rätt sätt, med den demokratiska socialismen som utgångspunkt.

När jag var tonåring och bodde i Beirut fick jag uppleva med egna ögon hur livet i grov fattigdom är och hur krig drabbar människor. Jag fick lära mig att det splittrade klassamhället kommer alltid att -förr eller senare- kosta majoriteten av befolkningen sina grundläggande mänskliga rättigheter. Detta måste vi kämpa emot även här i Sverige.

Detta gäller särskilt i dessa tider med en stundande högerregering, som kommer att vara den mest konservativa sedan demokratin infördes i Sverige. Vi behöver kämpa emot nationalisternas rasism och de konservativas kärlek för klassklyftor. För att åstadkomma detta behövs vi, socialdemokratins akademiker, mer än någonsin. Vi måste ta kampen vidare genom att bilda och organisera oss. Vi måste påverka vårt moderparti inifrån för att främja studentfrågor och skapa mer välbehövlig idéutveckling som väljarna har saknat hos oss. Vårt förbund har hittills gjort ett bra arbete med allt detta och jag är mer än villig att bygga på det genom att söka ert förtroende för uppdraget som förbundsstyrelseledamot.

Reformeringen av det finanspolitiska ramverket är en utav de absolut viktigaste åtgärderna för att lyfta vår välfärd ur nyliberalismens grepp. I flera decennier har socialdemokratin inte vågat ta offensiven utan sparat, när man istället hade behövt satsa på gröna jobb, våra förorter och vården. Om jag får låna en plats i vår förbundsstyrelse tror jag att jag skulle kunna bidra genom opinionsbildning, folkrörelsearbete och mina kunskaper i socialdemokratins ekonomiska politik.

Inför nästa val måste vi visa väljarna ett konkret och idérikt reformprogram.

Allt gott och vi ses på kongressen!

Hjärtefrågor: Finanspolitiska ramverket, den gröna omställningen, solidarisk fördelningspolitik.
Klubbtillhörighet: S-studenter vid Linköpings Universitet.
Hemort: Västerås.
Tidigare uppdrag: Kassör, medlemsansvarig, aktivitetsansvarig.