Ledamot i förbundsstyrelsen – Joel Andreasson

Hej vänner, 

Mitt namn är Joel Andreasson och jag kandiderar till S-studenters förbundsstyrelse i hopp om ert förtroende. 

Som många andra har jag länge gått med knuten näve och irriterat mig på samhällets orättvisor, hur samhället inte räcker till när individen behöver det som mest, eller hur arbetstagare och framför allt unga utnyttjas genom olika former av kryphål som rättfärdigas under paroller som en ”moderniserad arbetsrätt”.

När jag för tre år sedan flyttade från Västkusten upp till Stockholm för att studera Statsvetenskap lovade jag mig själv att det var dags att börja engagera mig på riktigt. Med öppna armar stod SSK som inte bara nu nominerat mig till S-studenters förbundsstyrelse utan som har givit mig en chans att växa i mitt politiska engagemang.

Sedan mitt första möte har jag hunnit med mycket. Jag har suttit som studieledare i två år och lärt mig vikten av folkbildning och att ta vara på de erfarenheter och kunskaper som medlemmarna besitter. Idag sitter jag som vice ordförande för samma klubb som givit mig en fantastisk start på mitt politiska engagemang. Detta är något jag hoppas kunna ge tillbaka i egenskap av förbundsledamot. Att få de som tidigare knutit näven i fickan över samhällsorättvisorna att ta steget till att gå på möten eller motionera för förändring. 

Det är min fasta övertygelse att S-studenter kommer ha en avgörande roll under de åren vi befinner oss i opposition, där vi har möjlighet att bidra med nya visioner och idéer som i sin tur kan ligga till grund för utformningen av politiken Socialdemokraterna går till val på 2026. Här krävs det att vi aktivt engagerar våra medlemmar och vågar ta debatten. Vi har kompetensen och vi har idéerna, nu ska vi bara få med partiet.

Vi behöver de kommande åren arbeta hårdare än någonsin för Sveriges studenter. Det måste komma till fler och billigare hyresrätter. Det måste komma till en ordentlig ökning av studiemedlen och det måste komma på plats en bättre sjukförsäkring för studenter, så att de som behöver ska kunna bli deltidssjukskrivna. 

S-studenter behöver även arbeta hårdare för att stärka banden mellan akademin och arbetarrörelsen. Det finns en spricka här som behöver lagas, vi ser den inte minst i konflikten mellan stad och land, där vi ökar i städer men tappar på landsbygden. Detta har lett till att Sverigedemokraterna stärkt sin position bland arbetarväljare och att LO nu öppnar för samtal med dem.

Jag tror som sagt att S-studenter kommer ha en avgörande roll under de närmsta åren. Vi har kompetensen och vi har idéerna – nu kvarstår bara att få med oss partiet.

Om ni har några frågor eller om ni undrar något så tveka inte på att höra av er! 

Allt gott! 

// Joel