Ledamot i förbundsstyrelsen – Johan Nilsson Alsterbåge

Tjenare!

Jag heter Johan Nilsson Alsterbåge och har under det gångna året suttit som ledamot i S-studenters förbundsstyrelse. Jag kandiderar nu för att bli omvald för en till mandatperiod. Jag är 26 år gammal och kommer ursprungligen från Solna men har under de senaste 6 åren befunnit mig i Sundsvall där jag studerat till ämneslärare i samhällskunskap och historia. Jag fick nyligen min examen och studerar nu av intresse mer på området historia. 

Mitt politiska engagemang började i fyra olika instanser nästan samtidigt. Det började inom både moderpartiet, SSU och S-studenter där mitt första mål blev att återstarta S-studenter på Mittuniversitetet som under en längre tid varit inaktivt. Nästan samtidigt blev jag också vice-ordförande för studentkåren och så småningom tillförordnad ordförande. Jag fick där ett stort arbetsgivaransvar. I samma veva hade jag alltså anslutit mig till socialdemokratin via både s-studenter, SSU och moderpartiet.

Under det gångna året fick jag, utöver det stora förtroendet som FS-ledamot, också jobba för partiet som kampanjledare i Sundsvall där jag tillsammans med överordnad planerade hela valrörelsen i Sundsvall och verkställde denna. Ett av målen var att öka i kommunvalet och riksdagsvalet och det lyckades vi också med. Under denna tidsperiod fick jag många nya erfarenheter som jag tror att förbundet skulle kunna dra nytta av. 

Drivet bakom mina ambitioner är en längtan efter att få göra Sverige mer socialdemokratiskt och se till att vårt samhälle blir mer jämlikt och att välfärden bevaras. I förhållande till det studentpolitiska yttrade detta sig i den fasta åsikten att alla skall kunna studera vidare, vare sig det är på universitet/högskola, Komvux eller på gymnasiet. Jag vill inte leva i en värld där kostnader för bostäder och studieavgifter dikterar var man kan plugga trots att man blivit antagen. Men för att kunna bevara ett någorlunda fungerande system där vissa möjligheter finns och så småningom förbättra det så måste man ta ställning för socialdemokratin och för studenters rätt i samhället. Det är därför också av yttersta vikt att så många studenter som möjligt åtminstone ges möjligheten att sträva för en socialdemokratisk och jämlik skola. Detta desto viktigare med den konservativa konstellation som idag har en majoritet i riksdagen.

Vi som S-studenter måste synas ute på universiteten och vi måste driva vår studentpolitik och opinionsbildning, annars är risken stor att det snart kommer att införas studieavgifter på våra högskolor och att endast de med tillräckliga ekonomiska resurser kan vidareutbilda sig. Det är inte ett samhälle som jag vill leva i och därför skulle jag, under en ny mandatperiod som ledamot i förbundsstyrelsen göra allt i min makt för att se till att vi som rörelse och studentförbund växer och att vi får allt mer utrymme både i realpolitiken och i studentpolitiken.


Vi ses på kongressen!

Med förhoppningar om ert fortsatta förtroende,

Johan Nilsson Alsterbåge