Ledamot i förbundsstyrelsen – Mathilda Elfgren Schwartz

Hej! 

Jag heter Mathilda Elfgren Schwartz, är 24 år och om dagarna pluggar jag juridik och historia vid Umeå universitet. Mitt engagemang började i SSU Stockholm 2013 och har varit en konstant i mitt liv sedan dess, men det var först när jag flyttade till Umeå som jag blev aktiv på allvar. De senaste fyra åren har jag suttit i styrelsen för USHF både som studieledare, vice ordförande och ordförande. Relationerna mellan USHF och SSU Västerbotten är goda och vi har mycket utbyte med varandra. Det har gjort att jag nu även sitter som studieledare i distriktsstyrelsen. Mitt intresse för studier har också lett till att jag sitter i styrelsen för Medlefors folkhögskola. 

Det jag brinner för är ett jämlikt samhälle där varje människa har möjlighet till självförverkligande. Ett samhälle skapat för ett liv som är mer än bara arbete, speciellt om det arbete man utför är en del i produktionskedjan som till syvende och sist endast genererar profit för någon annan. För att nå dit måste socialdemokratin våga vara visionär och framför allt våga tala om omfördelning av ekonomiska och materiella resurser. Jag tror därför att en av de viktigaste uppgifterna för s-studenter är att driva på för en omfördelande ekonomisk politik. 

Det huvudsakliga skälet till att jag kandiderar till förbundsstyrelsen är just ideologi och studieverksamhet. Studentförbundets roll är att förnya och driva på röd och radikal socialdemokratisk politik. En förutsättning för att vi ska kunna göra det på bästa möjliga sätt är att vi har en studieverksamhet som ger våra medlemmar en ideologisk skolning som både utmanar, utvecklar och leder till vidare politiskt engagemang. Jag vill att S-studenter ska vara ett förbund där ideologin och viljan att förändra samhället till något bättre står i centrum. Det ska talas om klassamhället, kapitalismens förtryck och längtan efter det jämlika klasslösa samhället. Det ska vara ett forum där man vågar drömma om en bättre värld byggd på klassiska socialdemokratiska tankar starkt rotade i socialismens tankegods. Pragmatism i all ära, men det ankommer ett studentförbund att våga drömma och stå fast vid ideologiska principer. 

Med mitt relativt långa engagemang ser jag att jag kan bidra med en långsiktighet och kontinuitet som kan vara bra för ett studentförbund som i mångt och mycket präglas av kort och intensivt engagemang.  

Utöver att vara övertygad demokratisk socialist uppskattar jag att se på kampsportsfilmer, lyssna på vinylskivor och gå på konserter.   

Har ni frågor så tveka inte att höra av er!

Kamp och kärlek!