Ledamot i förbundsstyrelsen – Oscar Vines

Mitt namn är Oscar Vines och jag kandiderar till förbundsstyrelsen. Mitt engagemang inom S-studenter startade när jag blev medlem i S-studenter vid Linköpings universitet 2018. Hösten 2020 blev jag invald som klubbens studieansvarig där jag bland annat anordnade en fackligpolitisk träff med flera lokala företrädare och en föreläsning om gigekonomin av Gigwatch. För mig är det viktigt att studentförbundet inte låser in sig i enbart frågor som berör studenter. Vi är en del av den svenska arbetarrörelsen och våra medlemmar måste ha en god förståelse för hur det är att verka på den svenska arbetsmarknaden, oavsett akademisk examen eller ej. Vårt mål är inte bara alla studenters frihet och jämlikhet, utan alla människors. Utöver detta anordnade jag en bokcirkel kring boken “De lönsamma” av tankesmedjan balans. Bokcirkeln ledde till att klubben lade en motion om differentierad skolpeng mellan friskolor och kommunala skolor, något jag är glad över att partiet driver nationellt idag. Det är oerhört motiverande att se vilken stor påverkan vårt förbund kan ha!

Sedan september 2021 har jag fått den stora äran att vara ordförande för Linköpingsklubben. Som ordförande har jag lagt ett stort värde i att klubben ska vara den naturliga mötesplatsen för politiskt intresserade studenter. Vår rörelse vinner ingenting på att sluta oss, det är väldigt viktigt att vi är öppna för personer som är helt nya i arbetarrörelsen. Vi får inte fastna i exkluderande internpolitik och jag har sett det som klubbens styrelses huvuduppgift att medlemmarna trivs, återkommer och blir politiskt medvetna. 

I Linköping har jag studerat politisk kandidat med inriktning mot nationalekonomi, men jag har även under ett år arbetat heltid som studentombud för studentkåren i Linköping. Jag har förutom att företräda enskilda studenter i konflikter med lärare och universitet även varit med och förhandlat kring resursfördelningsmodeller på fakultetsnivå, varit med i processer inför tillsättandet och installationen av Linköpings universitets nya rektor och utarbetat långsiktiga mål för Linköpings universitet. Efter mitt år som studentombud har jag blivit vald att sitta med i Sveriges förenade studentkårers kvalitetskommité (SQC), en grupp som arbetar deltid med det svenska kvalitetssäkringsystemet. Genom SQC har jag fått ett nationellt perspektiv på den svenska högskolesektorn där jag kunnat applicera mina tidigare kunskaper.

Min arbetserfarenhet har gett mig en god inblick i hur svenska universitet fungerar och verkar, både det rent akademiska men även själva myndighetsutövandet. Jag tror att jag kommer vara till stor nytta i ett studentförbund som vill påverka den akademiska världen genom mina tidigare erfarenheter. Våra förslag kommer ha svårt att få gehör om vi inte har en inblick i den dagliga verksamheten på högskolor och universitet.   

Blir jag vald till förbundsstyrelsen kommer jag se det som min huvuduppgift att stärka de enskilda klubbarna i deras verksamhet. Vårt förbund är ingenting utan aktiva och växande lokala klubbar. Självklart ska den progressiva studentrörelsen konsekvent driva opinion utåt och synas och höras nationellt, men det får inte ske på bekostnad av våra klubbar. Det är enbart genom en stark gräsrotsrörelse vi kan vara den starka motpolen gentemot de ökande konservativa krafterna i Sverige.