Vice förbundsordförande – Elfva Barrio

Elfva Barrio heter jag och jag söker ditt förtroende att bli S-studenters vice förbundsordförande. Jag är 25 år gammal och är född och uppvuxen i Madrid. Numera är jag bosatt i Lund dit jag flyttade för sju år sedan för att påbörja mina studier i statsvetenskap.

Det var i Lund jag fann socialdemokratin när jag av en god vän blev meddragen till ett av LSSK:s klubbmöten strax innan valet 2018. Sedan dess har jag varit aktiv i vårt förbund på klubbstyrelsenivå och som ledamot av Libertas redaktion. Sedan kongressen 2021 sitter jag i förbundsstyrelsen där jag ansvarar för arbetsmarknads- och jämställdhetspolitiska frågor, två politikområden som är extremt viktiga i en samhällsutveckling som sakta men säkert urholkar tryggheten på arbetsmarknaden. Bland annat ser vi en gig-ekonomi som inte ger löntagare möjlighet till en stabil inkomst och ett vårdsystem som gör att undersköterskor inte klarar av att jobba ända till pensionen. Socialdemokraterna är det partiet som kan stå upp mot orättvisorna och säkra en utveckling med trygga villkor och löner som går att leva på.

Vid sidan av mina studier och mitt engagemang i S-studenter jobbar jag halvtid som politisk sekreterare för de socialdemokratiska oppositionsråden i Lund. Där har jag fått lära mig mycket om det konkreta kommunala politiska hantverket. Det senaste året har jag haft förtroendet att få vara valledare för Socialdemokraterna i Lund. Genom det uppdraget har jag utvecklat min organisatoriska förmåga och mitt ledarskap. Dessa erfarenheter ger mig goda förutsättningar att avlasta såväl förbundsordförande som förbundssekreterare; jag kan vara till hjälp både i den politiska och den organisatoriska utvecklingen.

S-studenter har de senaste fyra åren genomgått en stor förändringsresa. Vi är mer syns mer, vi har större påverkan och vi är större än på länge. Det engagemanget vi har sett under valrörelsen 2022 är något att vara stolt över och en kraft vi bör – och måste – ta med oss in i mellanvalsperioden.

Ett av s-studenters huvudsyften är att arbeta för ett Sverige där alla har lika tillgång till högre utbildning. Många av de partierna som nu kommer att regera vårt land vill urholka vårt studiesystem och driver en marknadsextremistisk politik som kommer leda till ökade klyftor. Då är det viktigt att vi driver på för en socialdemokrati som står upp för det starka samhället. Studiemedlet måste reformeras så att det går att leva på, det livslånga lärandet måste säkras och studentbostadsbristen måste byggas bort. Framför allt måste vi börja tidigt – barns socioekonomiska bakgrund ska inte avgöra om de i vuxen ålder väljer att läsa på universitet och högskola eller inte.

Får jag förtroendet att bli vice förbundsordförande vill jag vara med i resan för att vårt kära förbund ska fortsätta växa. Likaså måste förbundet bli ännu bättre på att cementera sin politiska påverkan. Det görs genom fortsatt opinionsbildning, men också genom att påverka de socialdemokratiska gräsrötterna genom att skapa bättre relationer till arbetarekommunerna där våra studentklubbar är representerade. Förbundsstyrelsen har en nyckelroll i att hjälpa klubbarna att ta fram verktyg för att driva sin politik i kommunerna. Jag är övertygad om att det är på klubbnivå vi finner S-studenters främsta tillgång och möjlighet till påverkan.

Kram och kamp,

Elfva Barrio