Vice förbundsordförande – Johan Ekegren

Hej kamrater!

Socialdemokratin kommer med största sannolikhet hamna i opposition. Högerkonservativ politik kommer att prägla Sverige under minst fyra år men konsekvenserna av politiken kommer att vara längre än så. Offren för de högerkonservativas politik kommer att vara människor i arbetarklassen. Klassamhället kommer bre ut sig över Sverige och vi i S-studenter har en ödestigen uppgift att definiera konfliktlinjer och lösningar i det nya politiska landskapet. Vi ska vara den röda kilen i den gråa massan.

Jag heter Johan Ekegren och kandiderar till vice ordförande för det nästkommande verksamhetsåret. För 27 år sedan föddes jag i Västerås där jag växte upp. Västerås är en gammal arbetarstad med bland annat ASEA och Metallverken som en del av stadssiluetten. I den miljön av röda tegelbyggnader blev jag sosse. En miljö som en gång hade varit hem åt stora fabriker som industrialiserat Sverige och gett Västeråsarna en högre levnadsstandard men som nu huseras av småföretag som resulterat i att de socioekonomiska skillnaderna syns tydligt i staden. 

Tyvärr tog det lång tid för mig att engagera mig politiskt. Det var inte förens 2018, efter ett år av studier som jag hittade ner till en mörk seminariesal på Stockholms universitet där SSK höll ett möte om eftervalsanalys. Efter det mötet var jag fast i vår rörelse! Jag har sedan dess lärt mig att skriva politisk, debattera, organisera nya medlemmar, skriva handlingar och mycket mera. Och allt detta har jag fått göra i förtroendeuppdrag i SSK:s styrelse och nu senast som ledamot i S-studenters förbundsstyrelse. Jag hoppas få förtroendet från förbundet att vara med och utveckla en organisation som ska organisera fler studenter så att fler kan få vara med i vår gemenskap och påverka politiken i Sverige. 

Som jag ser det har S-studenter tre huvudsakliga uppdrag det nästkommande året. För det första har vi nyss förlorat ett val. I och med det finns det tusen och åter tusen studenter runt om i landet som bara väntar på att få organisera sig mot de högerkonservativa krafterna och nu utgör regeringen. S-studenter runt om i landet måste därför utnyttja de kunskaper vi har fått från en aktiv valkampanj för att nu kampanja och organisera nya studenter på universitet och högskolor. För det andra måste S-studenter fokusera på skolningen av våra medlemmar. Då vi är i opposition blir det viktigt för oss att identifiera politiska konfliktlinjer med såväl våra motståndare som med vårt moderparti. Vi måste även jobba för att komma fram till de framtida lösningarna. Detta kräver skolning och utbildning. För det tredje måste S-studenter utgöra en aktiv opposition och opinion. Vi ska få vår politik hörd genom demonstrationer, debatter, artiklar, motioner och dikter. S-studenter ska vara en stark opposition mot Kristersson och hans gäng så väl som mot Andersson och hennes gäng.

Jag hoppas få förtroende från er alla medlemmar i förbundet att axla rollen som vice ordförande under det nästkommande året. Med min erfarenhet från förbundsstyrelsearbetet och klubbarbete hoppas jag kunna bidra till att göra S-studenter till ett starkare förbund och en starkare politisk röst i svensk politik tillsammans med er. 

Om du har några frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig, johan.ekegren@gmail.com.

Med vänliga hälsingar och hopp om ditt förtroende 

Johan Ekegren 

Snabbinfo: 
Utbildning: Master i Statsvetenskap vid Stockholms universitet
Hjärtefrågor: Demokrati, organisation och bostadsfrågor.
Klubbtillhörighet: Socialdemokratiska Studentklubben (SSK)